IPSOS istraživanje o prazničnim trendovima u Crnoj Gori

  • 74% građanki i građana je u 2022. kupilo novogodišnje poklone za svoje najbliže, dok 78% njih planira da nastavi sa istom tradicijom i u 2023. godini.
  • 53% građanki i građana planira da u ponoć donese neku važnu novogodišnju odluku, dok 65% njih zamisli želju u trenutku odbrojavanja.
  • 57% građanki i građana je nekada vjerovalo u Deda Mraza, a svaka četvrta osoba ga je u nekom trenutku glumila.
13538 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IPSOS
Foto: IPSOS

Nova Godina i praznici uvijek donose uzbuđenje, pa tako ni godina koja je na izmaku nije iznevjerila kada je u pitanju praznična euforija. Zanimljivo istraživanje koje na ovu temu agencija IPSOS sprovodi u Crnoj Gori iz godine u godinu otkriva u najmanju ruku interesantne trendove u vezi sa novogodišnjim poklonima, željama i odlukama građanki i građana naše zemlje. IPSOS Crna Gora sprovodi ovo istraživanje svake godine, pred novogodišnje praznike, kako bi se napravila uporedna analiza stavova i ponašanja naših sugrađanki i sugrađana po pitanju praznika.

Mali znaci pažnje koji griju srca

Kada su pokloni u pitanju, istraživanje je pokazalo da je skoro tri četvrtine građanki i građana, odnosno 74%, u 2022. kupilo novogodišnje poklone za svoje najbliže, dok 78% njih planira da nastavi sa tom lijepom tradicijom i u 2023. godini. Posebno je indikativno to da se trend kupovine i želje za kupovinom poklona uvećao u odnosu na 2021. i 2022. godinu, što pokazuje da ljudi sve više odlučuju da se prepuste ovom posebnom prazničnom osjećaju.

IPSOS
foto: IPSOS

Nova godina kao tradicionalno dobar trenutak za donošenje odluka

Pored poklona, Nova godina se takođe veže uz ideju novogodišnjih odluka. U ovom pogledu, istraživanje koje je sprovedeno pokazalo je da se više od trećine građanki i građana, odnosno 36%, tokom 2023. pridržavalo neke novogodišnje odluke od prethodne godine. Ove godine, više od polovine njih planira da u ponoć donese neku važnu novogodišnju odluku.

U kojoj mjeri građanke i građani Crne Gore vjeruju u ispunjenje želja u trenutku novogodišnjeg odbrojavanja pokazuje podatak da je 65% njih zamisli baš u ovom momentu. Kada govorimo o željama u Novoj godini, pored zdravlja i sreće, građanke i građani su sebi poželjeli više putovanja, uspjeha za njihovu porodicu, više druženja, povišicu na platu i više novca, stabilnu vezu ili brak, mir, slobodu i slogu, ljepši fizički izgled i zaposlenje.

IPSOS
foto: IPSOS

Vjerovanje u Deda Mraza - sinonim za djetinstvo

To da smo svi mi nekad bili djeca, pisali pisma i pazili kako se ponašamo kako bismo dobili što više poklona pokazuje podatak da je 57% građanki i građana koji su učestvovali u istraživanju nekada vjerovalo u Deda Mraza. Ipak, činjenica da je svaka četvrta osoba u nekom trenutku glumila Deda Mraza otkriva pravu istinu, odnosno da odrasli svojevoljno učestvuju u ovom društvenom fenomenu i ritualu.

Za kraj, jedan vrlo indikativan podatak iz ovog IPSOS-ovog istraživanja je taj da se čak 91.3% građanki i građana osjeća sve u svemu srećno. Bez obzira na želje i snove koje imaju, većina ulazi u Novu godinu puni elana, entuzijazma i optimizma.

Navedeno istraživanje rađeno je u periodu od 16. do 21. novembra na reprezentativnom uzorku od 617 ispitanika starijih od 18 godina, a podaci su prikupljeni mix mode metodologijom (cati+cawi).

O IPSOS-u

IPSOS je istraživačka agencija koja se bavi istraživanjima tržišta i javnog mnjena. Kao globalni lider u istraživanju tržišta, IPSOS osigurava pouzdane informacije i istinsko razumijevanje društva, tržišta i ljudi. Pored Crne Gore, IPSOS posluje u preko 90 zemalja globalno, a njihovi eksperti slijede najvjše poslovne standarde ESOMAR-a u pogledu planiranja uzorka, metoda prikupljanja podataka, obrade i analize podataka.