Kalač dobitnica nagrade za izvještavanje o položaju LGBTIQ+ zajednice

Kalač je kazala da se promjene u crnogorskom društvu dešavaju u skorijem dobu, brže nego ranije.

17090 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Novinarka ND "Vijesti" Damira Kalač dobitnica je prve nagrade za istraživački rad o položaju pripadnika LGBTIQ+ zajednice u Crnoj Gori.

Nju i novinare Radio Slobodne Evrope Miloša Rudovića i Anetu Durović nagradila je crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro.

Kalač je kazala da se promjene u crnogorskom društvu dešavaju u skorijem dobu, brže nego ranije.

"Vidim sjajne mlade ljude koji žive autentične živote. Vi ste najveći dobitnici ove nagrade zapravo i pomažete da se identifikuju problemi u crnogorskom društvu...", rekla je ona.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala je tokom konferencije "(Ne)vidljivost LGBTIQ+ osoba u crnogorskim medijima" da je ambasada Amerike ponosna što može podržati projekte za LGBTIQ prava i sve pojedince koji su aktivistički nastrojeni.

"Ona pripadaju svima bez obzira na to odakle dolaze. Iskustva pokazuju da društva koja su inkluzivna imaju veliki uspjeh. Vaš uspjeh nije samo da mijenjate narativ, već da jačate društvenu svijest. Uloga medija je u tome ključna. Novinari moraju promovisati ljudska prava", kazala je ona, dodajući da su ljudska prava univerzalna.

Naglasila je da se pripadnici zajednice suočavaju sa velikim izazovima kako na lokalnom, tako i globalnom nivou.

Zahvalila se Kvir Montenegru na iscrpnom radu i poželjela novinarima sreću u daljem izvještavanju o pravima manjina.

LGBTIQ+
foto: Nikola Saveljić

Direktor direktorata za medije Ministarstva kulture i medija Neđeljko Rudović podržao je rad Kvir Montenegra nazvajući ih "modernim herojima Crne Gore".

"Mediji u Crnoj Gori su vaši saveznici i oni vam pomažu. Nezavisni mediji su ključni faktor za emancipaciju Crne Gore. Ohrabrujem vas da nastavite misiju i vjerujem da će mediji učestvovati u preporodu Crne Gore", kazao je Rudović.

On je kazao da je taj resor 18 mjeseci radio na zakonskom nacrtu koji ce promovisati prava manjina na bolji način.

"U novom Zakonu o medijima promocija prava LGBT zajednice biće u fokusu. Oni mediji koji šire govor mržnje ne mogu učestvovati na konkursu za medijski pluralizam za tu godinu. Moramo da popravljamo zakonodavni okvir kada je u pitanju širenje govora mržnje", rekao je Rudović.

Izvršni direktor Kvir Montenegro Miloš Knežević kazao je da je razgovor o pravima LGBTIQ osoba ključan za postizanja pravde i jednakosti.

On je rekao da mediji mogu pojačati svijest javnosti, ali i doprinijeti razvoju prava manjina u Crnoj Gori.

"Želimo da podržimo novinarstvo koje će doprijenijeti razvoju kulture ljudskih prava. To je veliki izazov u Crnoj Gori zbog nepovoljnog ambijenta u kojem mediji rade, a koji karakteriše sve veća cenzura...", ocijenio je Knežević.

Bonus video: