Tri spora pred Upravnim sudom u vezi sa lamelom C

Iz Notarske komore nisu odgovorili redakciji na pitanja o eventualnoj odgovornosti notara, a koji su zaključivali ugovore onih koji su od “PS Gradnje” kupovali stanove u spornim lamelama

6673 pregleda 18 komentar(a)
Rušenje sporne lamele odloženo na neodređeno, Foto: Damira Kalač
Rušenje sporne lamele odloženo na neodređeno, Foto: Damira Kalač

Pred Upravnim sudom u toku su tri spora po tužbama “PS Gradnje”, koje je ta firma podnijela na rješenja o prinudnom rješenju o rušenju i rješenje kojim se odbija legalizacija zgrada koje su gradili u naselju Zabjelo, u Podgorici. To su juče “Vijestima” rekli iz Upravnog suda.

Sve tužbe, prema podacima koje su dostavili, podnijete su 2022. godine.

“U.br. 149/22... za predmet spora ima poništaj rješenja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je odbijena žalba na rješenje Urbanističko-građevinskog inspektora, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju stambenog objekta - kolektivnog stanovanja, lamela C, B i D, koji se grade na prethodno izvedenoj garaži na lokaciji KP br. 3831, 3829/1, 3827/1 i 3827 (Up. 47, 48, 49, 51 i 130)”, navode u odgovoru.

U.br. 461/22, kako dodaju, “za predmet spora ima poništaj rješenja glavnog administratora Glavnog grada Podgorica.

“Kojim je odbijena žalba protiv rješenja Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj glavnog grada, a kojim je odbijen zahtjev investitora za legalizaciju stambene zgrade broj 2, na kat. parceli 3827/7 KO Podgorica III”, kazali su “Vijestima”.

U.br.1065/22, dodaju iz Upravnog suda, “za predmet spora ima poništaj rješenja Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je odbijen zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja, kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja o rušenju”.

Iz Upravnog suda su kazali da će sudije, “s obzirom na prirodu upravne stvari, značaj ishoda tih postupaka po prava i obaveze kako investitora, tako i vlasnika stanova”, nastojati da daju prioritet tim predmetima.

“S tim što se mora imati u vidu ukupan broj predmeta u radu pred Sudom, a posebno pri činjenici da su još u radu predmeti iz 2021. godine”, rekli su “Vijestima”.

Podsjetili su i da je Upravni sud ranije, u predmetima iz 2019. godine, donio odluke po tužbama istog investitora. Sve tužbe su odbijene kao neosnovane.

Iz “PS Gradnje” tada su tražili da se ospori zakonitost rješenja ovlašćenog inspektora o rušenju lamela B i D, te lamele C, a u jednom predmetu tražili su da se ospori zakonitost rješenja kojim je odbijena prijava građenja i istovremeno zabrani i građenje lamele C.

Iz resora Janka Odovića juče su kazali da će rješenje o rušenju lamele C biti sprovedeno, “uprkos evidentnim pokušajima optrukcije”. Kazali su i da će se ministar sresti sa vlasnicima stanova, kako bi se i za njihov problem našlo rješenje.

U pojašnjenju o tome da je investitor za 20. decembar bio najavio da će sam srušiti spornu lamelu C, iz resora Odovoića juče su kazali da je Ministarstvo 5. decembra donijelo rješenje kojim je dozvoljeno prinudno izvršenje rješenja iz marta 2019, a kojim je “PS Gradnji” naređeno rušenje.

Iako je tako najavio, investitor nije u srijedu i srušio zgradu. Saopšteno je da je toga dana izostala podrška Centra za socijalni rad, a iz Urbanističko-građevinske inspekcije medije su obavijestili da je na rješenje inspektora uložena žalba Upravnom sudu i da bi postupanje prije odluke suda moglo da košta državu.

Kupci stanova sinoć su vozilima blokirali saobraćajnicu do tog objekta.

Čedomir Radičević, kao predstavnik vlasnika stanova zgrade, u slučaju rušenja, najavio je da će tužiti i državu i investitora.

“Pa neka vide ko to može da plati, nama advokat garantuje da bismo u takvom postupku uspjeli”, rekao je on ranije i dodao da Lameli C ima 83 stana, da su svi prodati, da se 90 odsto njih u katastru vodi na kupce, a da je za 10 odsto postupak uknjižbe u toku.

Redakcija ima uvid i u jedan od ugovora o kupoprodaji, koji je sklopljen u avgustu 2022, a u kojem notar navodi da za list nepokretnosti u koji je upisana sporna zgrada (7743 KO Podgorica III) postoje upisani tereti i ograničenja - “nema dozvolu”.

U ugovoru piše i da ugovorne strane izjavljuju da su upoznate sa teretom “nema dozvolu”, da je prodavac pokrenuo postupak radi dobijanja dozvole i postupak legalizacije i da se očekuje da će stambeni objekat dobiti dozvolu...

Iz Notarske komore nisu odgovorili redakciji na pitanja o eventualnoj odgovornosti notara, a koji su zaključivali ugovore onih koji su od “PS Gradnje” kupovali stanove u spornim lamelama.

Bonus video: