Kvalitet vazduha uobičajen za ovo doba godine, prekoračenja u centralnoj i sjevernoj regiji

Lidija Šćepanović poručila je da stanje nije alarmantno i da se ovom temom ne treba baviti samo dok traje grejna sezona

13175 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ivana Vlaović
Foto: Ivana Vlaović
Ažurirano: 22.12.2023. 19:59h

Stanje kvaliteta vazduha uobičajeno za ovo doba godine, kazala je Bojana Obradović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prekoračenja vrijednosti čestica PM 10 i PM 2,5, istakla je ona, evidentirana su u centralnoj i sjevernoj regiji.

“U novembru je u Pljevljima zabilježeno povećanje PM 10 i PM 2,5 čestice 12 dana, u Bijelom Polju 11 dana. Prekoračenjenja su u prethodnom mjesecu zabilježena i u centralnoj regiji. Tokom decembra takođe izmjerene visoke i veoma visoke koncentracije pomenutih čestice u sjevernoj i centralnoj regiji.”

Lidija Šćepanović poručila je da stanje nije alarmantno i da se ovom temom ne treba baviti samo dok traje grejna sezona.

U centralnoj i sjevernoj zoni imamo potrebu za poboljšanje kvaliteta vazduha dok je u južnoj zoni taj kvalitet na zadovoljavajućem nivou.

U toku godinu dozvoljeno je 35 dana prekorečenja PM 10 čestica, a u 2022. smo u Pljevljima imali 124 dana, a u Bijelom Polju 81 dan. To su neki od pokazatelja koji nam govore da je kvalitet vazduha potrebno unaprijediti u sjevernoj, ali i u centralnoj regiji gdje je takođe zabilježeno više od 35 dana. Navodi da je potrebna izgradnja kolektivnih grijanja, kako bismo radili na rješavanju ovog problema.

Bonus video: