Ivanović: Od zaštite kanjona Mrtvice koristi će imati država, opština i lokalno stanovništvo

Razlog za usporavanja procesa zaštite loša informisanost i bojazan od ograničenja

3767 pregleda 20 reakcija 6 komentar(a)
Vasilije Ivanović, Foto: Dragana Šćepanović
Vasilije Ivanović, Foto: Dragana Šćepanović

Zaštita kanjona Mrtvice od velikog je značaja za Kolašin, saopštio je Vasilije Ivanović, potpredsjednik Opštine.

Prema njegovim riječima, kanjon Mrtvice, kao jedan od bisera Crne Gore, mora biti zaštićen u što skorijem roku, jer od toga benefiti čekaju državu, opštinu, ali kako tvrdi, "mjesne zajednice i sve koji žive u tom kraju". Ivanović tvrdi da su benefiti koje će imati lokalno stanovništvo, među priroritetima.

On podsjeća podsjeća da je, kako kaže, u poslednjih šest mjeseci, u skladu sa mojim mogućnostima, intenzivirao aktivnosti na privođenju krana zaštite toga područja.

"U tom periodu smo imali više posjeta nekoliko inostranih organizacija koje se bave zaštićenim područijima. Rezultati tih posjeta su veoma ohrabrujući i daju nam dodatni vjetar u leđa i motivaciju da to dovedemo do kraja u saradnji sa lokalnim stanovništvom. Moj cilj lično je da kroz to zaštićeno područje dodatmo motivišemo preostalo stanovništvo da ostanu na svojim ognjištima.Od naših partnera iz inostranstva imamo obećanja da ćemo po okončanju zaštite, dobiti značajna finansijska sredstva za sprovođenje zaštite koja se mjere u stotinama hiljada eura na godišnjem nivou", kaže potpredsjednik Opštine Kolašin.

Ta sredstva bi, tvrdi on, prije svega, "bila utrošena za osposobljavanje upravljačke strukture, što podrazumijeva nova radna mjesta, novu šansu za stanovnike toga kraja i stvaranja jedne samoodržive upravljačke strukture".

Prema Ivanovićevim riječima, jedan od glavnih razloga za usporavanje zaštite je loša informisanost lokalnog stanovništva i bojazan od ograničenja.

Međutim, kako tvrdi, "u poređenju sa sadašnjim stanjem nekih značajnijih ograničenja ne bi bilo, a mještani bi, i u slučaju zaštite, privatne parcele koristili kao i do sada".

Bonus video: