Sindikat prosvjete za srijedu najavio protest ispred Skupštine Crne Gore

Glavni odbor Sindikat prosvjete na protest se odlučio nakon odluke Vlade da u budžet za 2024. godinu ne planira novac za povećanje zarade zaposlenih u prosvjeti shodno Granskom kolektivnom ugovoru.

14215 pregleda 152 reakcija 89 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak

Sindikat prosvjete Crne Gore najavio je protest u srijedu ispred Skupštine Crne Gore, sa početkom u 11:55 časova.

Glavni odbor Sindikat prosvjete na protest se odlučio nakon odluke Vlade da u budžet za 2024. godinu ne planira novac za povećanje zarade zaposlenih u prosvjeti shodno Granskom kolektivnom ugovoru.

"Ovdje nije riječ da mi tražimo nove pregovore radi se o tome da smo mi potpisali Granski kolektivni ugovor i tražimo da se ispoštuje", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

Dodao je da je Granski kolektivni ugovor (GKU) za prosvjetne radnike "sveto pismo".

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da ono što je preuzela jedna Vlada mora ispoštovati druga.

Dodao je da ako se ne ispoštuje GKU koji je stupio na snagu 1. januara 15 hiljada zaposlenih u prosvjeti će tužiti Vladu i državu Crnu Goru.

Advokat Nikola Bulatović je naglasio da GKU zaključen između Vlade Crne Gore i prosvjetnih radnika u decembru prošle godine ima, kako kaže, jaču pravnu snagu od svakog Zakona u Crnoj Gori pa i o Zakona o budžetu.

Bulatović je rekao da, pored prava na naknadu za manje isplaćenu zaradu, zaposleni imaju mogućnost da podnesu tužbu nadležnom sudu.

"Pored toga, stiču pravo na još jednu vrstu tužbe, a to je naknada za diskriminaciju što znači da bi svi drugi koji primaju platu sa državnog budžeta primili punu platu, a samo oni u manjem iznosu“, dodao je Bulatović.

On je ocijenio da bi ti troškovi suđenja sa kamatama iznosili, kako kaže, koliko i glavni dug.

Direktor firme Fidelity consulting Miloš Vuković kazao je da Vlada Crne Gore Predlogom budžeta za 2024 godinu prekoračila limit tekuće potrošnje za 156.21 milion eura ili 12,6% u odnosu na smjernice za period od 2023 do 2026 godine.

"Posebno apostrofiramo činjenicu da je limit potrošnje budžetske rezerve prekoračen za čak 90% u odnosu na limit koji je predviđen Smjernicama makroekonomske ili fiskalne politike za period od 2023 do 2026. godine", rekao je Vuković koji je naveo potrošačke jedinice koje, kako kaže, krše limite potrošnje, "Ministarstvo odbrane 1.7 miliona eura ili 2,32%, Ministarstvo rada i socijalnog staranja 8.69 miliona eura ili 3,70%, Fond Penzijsko invalidskog osiguranja 120,37 miliona eura ili 19,30%, Fond za zdravstveno osiguranje 8,75 miliona eura ili 2,10%", kazao je Vuković.

On je kazao da prema izvještajima Državne revizorke institucije, prekoračenje limita potrošnje budžeta sa sobom ne vuče nikakve pravne posljedice.

"Neto fiskalni efekat povećanja zarada za prosvjetu iznosi oko 12,5 miliona eura. Kako je bruto povećanje zarada 19. miliona eura, kada oduzmemo poreze na dohodak, PDV i ostale pripadajuće poreze, neto fiskalni efekat za Vladu iznosi 12.5 miliona eura", dodao je Vuković.

On je predložio da se povećanje plata izvrši sa pozicije budžetske rezerve koja, kako kaže, iznosi 60.8 miliona eura.

"Na ovaj načn limiti potrošnje za prosvjetu se neće kršiti a ispoštovaće se preko 15.000 radnika koji čekaju ugovoreno povećanje zarada", dodao je Vuković.

Vuković je istakao da novca u budžetu ima.

"Postavlja se pitanje kako je moguće da, uprkos visokim naplatama prihoda, nema bruto 19 miliona eura za prosvjetne radnike“, kazao je Vuković.

Bonus video: