Nova, Prava i Slobodna traže da se oduzmu sredstva Kancelariji za LGBTIQ lica; Kalezić: Direktna diskriminacija

U obrazloženju odborničkog kluba navodi se da se "jedna društvena grupa neopravadno favorizuje" i predlaže da se 15.000 eura prebaci Službi za građane

3798 pregleda 12 komentar(a)
Foto: facebook.com/p/Kancelarija-za-LGBT-lica
Foto: facebook.com/p/Kancelarija-za-LGBT-lica

Izvršni kodirektor Udruženja za jednaka prava LGBTI osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) Danijel Kalezić objavio je da je Klub odbornika "Demokratski front - Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora" u Skupštini Glavnog grada podnio amandman na Odluku o budžetu Glavnog grada za 2024. godinu, kojim se predlaže oduzimanje sredstava Kancelariji za LGBTIQ lica.

Kalezić je poručio da bi to potpuno onesposobilo rad te gradske službe koja, ističe, ima značajne rezultate na polju zaštite prava LGBTIQ osoba.

"DF slično nije predložio ni za jednu drugu kancelariju za ostale društvene grupe, te je jasna namjera da se ovim činom direktno diskriminišu LGBTIQ građane/ke Glavnog grada", napisao je Kalezić na mreži Iks.

Kazao je kako se nada da predsjednica lokalnog parlamenta Jelena Borovinić Bojović i gradonačelnica Olivera Injac, ali i odbornice i odbornici to neće dopustiti.

U obrazloženju odborničkog kluba, koje je objavio Kalezić, navodi se da se "jedna društvena grupa neopravadno favorizuje" i predlaže se da se iznos od 15.000 eura prebaci Službi za građane, na čijem je čelu Vladislav Dajković, lider Slobodne Crne Gore.

"Iznos predložen u ovom odjeljku predloga odluke je previsoko, nerealno i neproduktivno opredijeljen. Iz obrazloženja predloga Odluke utvrđuje se da je pod ovim kontom, između ostalog, predviđen transfer u iznosu od 15.000 eura za 'akcioni plan za LGBT', na koji način se jedna društvena grupa neopravdano favorizuje, čime se suštinski diskriminišu sve druge grupe koje usljed nekog svog ličnog identitetskog svojstva nemaju pravo na dotacije iz budžeta Glavnog grada. Sljedećim amandmanom je predloženo da se sredstva za koja je umanjen iznos na ovoj budžetskoj poziciji transferišu Službi za građane, koje bi ta Služba koristila za interventnu pomoć građanima koji su u stanju stvarne potrebe za podrškom i pomoći, što predstavlja mnogo odgovorniji i konkretni način korišćena ovih sredstava", navodi se u amandmanu odborničkog kluba koji je objavio Kalezić.

Bonus video: