Kancelarija za LGBTIQ lica bi mogla izgubiti podršku gradske uprave

Odbornički klub koji čine Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora tražio da se sredstva za rad kancelarije preusmjere na račun druge službe

12716 pregleda 51 reakcija 27 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Kancelarija za LGBTIQ lica koja funkcioniše u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, dvije godine od formiranja, mogla bi da izgubi podršku gradske uprave, nakon što su iz Demokratskog fronta (DF) tražili da se sredstva za njen rad preusmjere na račun druge službe.

Aktivisti za LGBTIQ prava kažu da je to direktna diskriminacija.

Klub odbornika DF-a (Nova srpska demokratija, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) u Skupštini Glavnog grada podnio je amandmane na Predlog odluke o budžetu Glavnog grada za 2024. godinu.

Jednim od njih, predlažu da se Sekretarijatu za socijalno staranje umjesto 173.000 za "ostale transfere institucijama" opredijeli 158.000.

U obrazloženju, u predlogu koji potpisuje predsjednik Kluba odbornika Mitar Šušić, navode da je iznos "previsoko, nerealno i neproduktivno" opredijeljen.

"Iz obrazloženja odluke utvrđuje se da je pod ovim kontom, između ostalog, predviđen transfer u iznosu od 15.000 eura za 'akcioni plan za LGBT', na koji način se jedna društvena grupa neopravdano favorizuje, čime se suštinski diskriminišu sve druge grupe, koje usljed nekog svog identitetskog svojstva nemaju pravo na dotacije iz budžeta Glavnog grada", navodi se u amandmanima.

Iz DF-a predlažu da se ta sredstva transferišu Službi za građane.

"Koje bi ta Služba koristila za interventsku pomoć građanima koji su u stanju stvarne pomoći i potrebe za podrškom i pomoći, što predstavlja mnogo odgovorniji i konkretniji način korišćenja ovih sredstava", navode u amandmanima.

Na čelu Službe za građane Glavnog grada je Vladislav Dajković, predsjednik Slobodne Crne Gore.

Prema podacima iz Predloga odluke o budžetu Glavnog grada za 2024. godinu, za Službu za građane predviđeno je 190.800 eura, za zarade, rashod za materijal, usluge i ostale izdatke. Ostali izdaci su, kako se navodi, ugovori o djelu. Ne postoji konto predviđen za pomoć za građane.

Komentarišući amandman DF-a, izvršni direktor krovnog Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku ERA Danijel Kalezić kazao je "Vijestima" da bi se oduzimanjem sredstava za rad Kancelarije za LGBTIQ "u potpunosti onesposobilo rad te gradske službe".

"Koja ima značajne rezultate na polju zaštite prava LGBTIQ građana/ki. Za samo nekoliko godina postojanja i uz jako mala finansijska sredstva ova Kancelarija uradila je puno na promociji i zaštiti ljudskih prava naše zajednice u Podgorici, ali i za sam Glavni grad koji je dobio značajnu međunarodnu titulu Duginog grada", rekao je Kalezić.

To što DF oduzimanje sredstava nije predložio ni za jednu drugu kancelariju za ostale društvene grupe, kako je rekao, "pokazuje jasnu namjeru da konstituenti ovog političkog saveza žele direktno diskriminsati LGBTIQ osobe".

"I svojim djelovanjem postepeno dovoditi do ukidanja postignutih prava i sloboda naše zajednice. Čak ni sada kada djeluju u promijenjenom ruhu, ovo pokazuje, oni ne odustaju od svojih nazadnih i postupaka sličnih onima koji su kao koncept postepenog ukidanja prava LGBTIQ osobama osmišljeni i sprovođeni u Rusiji.Očekujem da gradonačelnica Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog Grada Jelena Borovinić Bojović, kao i odbornici/e neće dopustiti da se ova namjera i realizuje i da će snažnim protivljenjem ovoj namjeri, odbraniti naša prava", rekao je Kalezić "Vijestima".

Iz dijela DF-a su 2019. godine, tokom diskusije o Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, jer im je zasmetala formulacija da porodicu, između ostalog, čine i "partneri u zajednici života lica istog pola i djeca koju partneri izdržavaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje životno partnerstvo lica istog pola", poručivali da je to "najava biološkog rata protiv našeg naroda i protiv pravoslavne vjere".

Jovan Vučurović (DF), predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava, tada je govorio da je u pitanju "udar na svetinje, u ovom slučaju na porodicu".

Kancelarija za LGBTIQ lica formirana je 2022. godine. Aktivnosti kancelarije su usmjerenje na unapređenje položaja LGBTIQ osoba u oblasti obrazovanja, kulture, socijalne i zdrastvene zaštite, stvaranje uslova za zapošljavanje, pristup uslugama i servisima podrške i društveno prihvatanje LGBTIQ osoba, unapređenje društvenog prihvatanja LGBTIQ osoba, uključivanje LGBTIQ osoba u sve sfere društvenog života, promovisanje tolerancije i društvene jednakosti i promociju tolerancije i nenasilje prema LGBTIQ osobama među školskom populacijom.

Bonus video: