Stiže novi proizvod sa farme magaraca: Krema od mlijeka magarice

U Crnoj Gori nema više od 150 jedinki te životinje
796 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2017. 14:12h

Kada je prije dvije i po godine osnovao farmu magaraca u Martinićima, crnogorski ornitolog Darko Saveljić je želio da sačuva tu vrstu i proizvodi veoma traženo magareće mlijeko. Osim što je u međuvremenu ispunio zacrtano, nedavno je počeo i sa proizvodnjom krema, za koje kaže da su “apsolutno prirodne”. Kreme koje Saveljić proizvodi sadrže 50 odsto magarećeg mlijeka, od njih vas, dodaje on, “neće zapeći oči, niti ćete ih naći u najbolje snabdjevenim apotekama”.

“Apsolutno prirodne, bez vještačkih boja, mirisa, kolagena, hijalurona, botoksa. Magi kreme su bazirane na 50 odsto magarećeg mlijeka, koje stvara efekat meke, glatke, zdrave i hidrirane kože”, objašnjava Saveljić, na čijoj farmi su u protekle dvije i po godine utočište našli i brojni magarci koji su prethodno držani u lošim uslovima i bili loše tretirani.

“Za nekoliko magaraca farma je azil i utočište od gladi i brutalnosti. Ne možete da vjerujete u kakvim su uslovima i u kakvom su stanju bile pojedine životinje koje su sada na farmi. Da funkcioniše sistem i da se implementira Zakon o dobrobiti životinja, pojedini bivši vlasnici platili bi visoku cijenu njihovog lošeg odnosa.

Srna je slijepa i o njoj brinemo više od dvije godine. Nedavno smo primili i magu sa slomljenom nogom - nikakao da nađemo firmu ili stručnjaka da joj napravimo protezu”, kaže Saveljić.

Farma magaraca u Martinićima je osnovana u aprilu, 2015. Saveljić vjeruje da je na dobrom putu da ostvari ono što je započeo.

“Prije svega, sačuvali smo magarca od izumiranja”, kazao je on "Vijestima". Saveljić je više puta saopštio kako u Crnoj Gori nema više od 150 jedinki te životinje. Njegovu farmu je u proteklom periodu posjetilo više od 29.000 ljudi.

“Farma je otvorena za porodice koje imaju djecu sa problemom autizma naravno, besplatno. Takođe besplatno, otvoreni smo za djecu koja imaju program sa hodanjem - terapijsko jahanje može značajno unaprijediti stanje i sve je popularniji vid pomoći u svijetu”, rekao je on.

Farma je otvorena nedjeljom, od 10 do 13 sati, a radnim danima za organizovane posjete škola i vrtića. Ulaznica za farmu je kilogram šargarepe ili jabuka po osobi i ona se daje magarcima.

“Ovo je jedina ulaznica u CG koja se jede”, kaže Saveljić, ponosan na mjesto koje je stvorio i za koje kaže da nije "klasična farma, gdje se životinje tretiraju hemijom i drže vezane".

"Ovdje magarci žive slobodno... i ne znaju za samar".

Proizvodi nisu testirani na životinjama

Kreme koje Saveljić proizvodi od magarećeg mlijeka sadrže organska (bio) eterična ulja i maslace koji su kupljeni sa plantaža koje ne ugrožavaju prava radnika. Kreme su izrađene u tri različite varijante kako bi odgovarale različitim tipovima kože: sa smiljem, čajevcem, kakaom i pomorandžom.

"Dvije kreme imaju prirodni UV faktor, koji potiče od shea maslaca i ulja maline koji su sastavni djelovi svih kvalitetnijih krema za sunčanje. Umjesto emulgatora korišćen je protein pšenice. Kreme imaju prirodni miris koji potiče od sastojaka kreme – radili smo na tome da budu zdrave i da mirisima ne maskiramo sastojke", rekao je on, dodajući da kreme nisu testirane na životinjama.

Magarice dnevno daju ne više od pola litra mlijeka, često i znatno manje, što je i razlog njegove visoke cijene - litar košta 50 eura. Saveljić napominje da za teške bolesti djece, mlijeko daje besplatno.

Rame uz rame sa Trampom

Donald Tramp, Hilari Klinton i farma magaraca u Martinićima - naslovi su koji su se u jednom trenutku, u novembru prošle godine, istovremeno našli na naslovnici Yahoo pretraživača.

"Bilo je to u vrijeme izbora u Sjedinjenim Državama. Farma je u to vrijeme doživjela planetarni bum - vijest o farmi je imala doseg više od 3 milijarde ljudi, objavljena je u više od 5.000 medija i prevedena na više od 40 jezika", priča ponosno Saveljić.

Farma se nedavno našla i u najpopularnijem svjetskom turističkom vodiču Lonely planet.

"Festival rijekom Zetom, Ostrog i 'predivna farma magaraca', kako su je nazvali u vodiču, tri su atrakcije koje je Lonely planet preporučio turistima u Danilovgradu", dodaje vlasnik farme.

Galerija

Bonus video: