Oca „odlikaša” istražuju tužioci

Direktori dviju primorskih škola prijavili roditelja zbog navodnog falsifikovanja obrazovnih isprava svoje djece

48211 pregleda 173 reakcija 67 komentar(a)
Učenica navodno stigla iz vojvođanske gimnazije: SMŠ “Danilo Kiš” (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Učenica navodno stigla iz vojvođanske gimnazije: SMŠ “Danilo Kiš” (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija alarmiralo je budvansku policiju, Centar za socijalni rad i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru zbog sumnje da je Budvanin S. M. falsifikovao obrazovne isprave za svoje tri ćerke, ne bi li ih kao odlikašice upisao u budvansku ustanovu.

Krivičnu prijavu protiv njega, zvanično je saopšteno iz tog resora, podnio je direktor Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” Krsto Vuković, koji je otkrio da nijedna od dvije gimnazijalke, ćerke S.M., nijesu pohađale škole u Srbiji iz kojih su donijete ispisnice prilikom upisa u tu budvansku ustanovu.

Vuković
Vukovićfoto: nema

S. M. je, navodi se u saopštenju Ministarstva, isto učinio i prilikom upisa najmlađe kćerke u Osnovnu školu “Ivo Vizin” u Prčanju, zbog čega je direktorica škole Petra Ćetković protiv njega podnijela krivičnu prijavu.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je priča počela prošle godine kada je Budvanin došao u SMŠ “Danilo Kiš” i zamolio upravu škole da njegova kćerka završi prvi gimnazije, odnosno posljedjnji klasifikacioni period u toj školi.

Ustanovi je dostavio dokumenta da je učenica prethodno pohađala Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima (Srbija). U ispisnici je pisalo da je djevojčica odlikašica sa svim peticama, a da je prije Odžaka pohađala Gimnaziju u Bijelom Polju, iz koje se takođe ispisala i došla u taj vojvođanski grad.

Uprava škole je, prema nezvaničnim informacijama, izašla u susret i djevojčica je, navodno uz podršku profesora da joj se ne kvari uspjeh, završila razred sa svim peticama.

Međutim, Budvanin odlučuje i svoju srednju kćerku da upiše u Gimanziju u Budvi, i tada donosi dokumenta da je završila osnovno školu “Milan Rakić” na Novom Beogradu.

Tada je, prema nezvaničnim informacijama, direktoru SMŠ “Danilo Kiš” Krstu Vukoviću postalo sumnjivo da djevojčice donose dokumenta iz različitih škola, pa je odlučio da iskontroliše papire koje su roditelji donijeli.

Iz novobeogradske škole odgovorili su upravi budvanske da ta djevojčica nikada nije bila njihov đak, zbog čega joj nikada nijesu ni mogli izdati ispsinicu.

Uslijedila je potom provjera i za stariju djevojčicu, i tada je, tvrde izvori iz budvanske škole, uslijedio šok - ona nije pohađala ni školu u Bijelom Polju, niti u Odžacima, već su u pitanju falsifikovana dokumenta.

Vuković je tada prijavio slučaj Ministarstvu prosvjete i dostavio obimnu dokumentaciju, ali i podnio krivičnu prijavu.

Kako saznajemo i najmlađa kćerka koja je upisana u Osnovnu školu “Ivo Vizin” u Prčanju je uz falsifikovana dokumenata. I ta škola je prijavila S. M. policiji, a dokumentaciju dostavila resornom Ministarstvu.

“U vezi sa navedenim, obaviješteni su svi nadležni državni organi, koji su nas informisali da preduzimaju aktivnosti u okviru svojih ovlašćenja. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija pozdravlja ažurnost direktora škola u Budvi i Kotoru i apeluje na sve činioce u sistemu na dodatnu pažnju i odgovornost u cilju otkrivanja i suzbijanja ovakvih pojava”, saopšteno je juče iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđele Jakšić Stojanović.

Taj resor u prethodnom periodu podnio je više krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih obrazovnih isprava nivoa visokog obrazovanja, od kojih je 11 navodno stečeno na javnim ustanovama visokog obrazovanja u regionu, a tri na privatnim, kao i 14 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat inostranih obrazovnih isprava nivoa srednjeg obrazovanja.

“Vijestima” su ranije kazali da je u istom periodu podnijeta jedna krivična prijava zbog osnovane sumnje u falsifikovanje rješenja o nostrifikaciji obrazovne isprave.

Riječ je o falsifikatu Miljane Pavličić, doskorašnje pomoćnice Instituta za javno zdravlje, koja je osim lažiranja uvjerenja o završenim studijama, falsifikovala i rješenje o nostrifikaciji ministarstva prije više od 10 godina, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale...

"U vezi sa navedenim, obaviješteni su svi nadležni državni organi, koji su nas informisali da preduzimaju aktivnosti u okviru svojih ovlašćenja. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija pozdravlja ažurnost direktora škola u Budvi i Kotoru i apeluje na sve činioce u sistemu na dodatnu pažnju i odgovornost u cilju otkrivanja i suzbijanja ovakvih pojava"

Bonus video: