Tivat: Posječen stogodišnji bor u kompleksu parka Ivovića

Stablo je posječeno nakon upornih žalbi i više puta ponovljenih zahtjeva vlasnika susjedne parcele

8763 pregleda 8 komentar(a)
Posječeni bor, Foto: Siniša Luković
Posječeni bor, Foto: Siniša Luković

Hotelsko turističko preduzeće "Mimoza" iz Tivta posjeklo je juče jedan od stogodišnjih velikih borova-pinija u kompleksu parka Ivovića u Donjoj Lastvi.

Potpuno zdravo stabko visoko dvadesetak metara i staro skoro jedan vijek, posječeno je, kako "Vijesti" nezvanično saznaju, nakon upornih žalbi i više puta ponovljenih zahtjeva vlasnika susjedne parcele koji su smatrali da postoji opasnost da veliki bor padne na njihovo imanje i ošteti im kuću, odnosno manju crkvu koja se nalazi na toj parceli.

Riječ je inače o najjužnijem stablu u drvoredu od šest ogromnih pinija koje se u smjeru sjever-jug protežu u parku Ivovića – nekadašnjem reprezentativnom imanju dobrostojećeg Lastovljanina Antona Ivovića koji je, pored ostaloga, bio i vlasnik nekadašnje fabrike opeke i cigala "Račica" iz Tivta.

Njegovo prostrano i reprezentativno uređeno imanje u Donjoj Lastvi sa velikom kamenom palatom na obali mora, parkom i velikim ribnjakom je nacionalizovano nakon Drugog svjetskog rata da bi kasnije je pripalo HTP-u "Mimoza". U tada još uvijek lijepom i raskošnom parku, prvo je sagrađeno pet bungalova u kojima su održavani nekadašnji "Jadranski padobranski susreti", a onda je postupna devastacija ovog kompleksa nastavljena daljom gradnjom novih bungalova u njegovom sjeveroistočnom dijelu, rušenjem kamene kolonade i pergole na promenadi kroz kompleks, zatrpavanjem ribnjaka u blizini obale, te naposlijetku i rušenjem same palate Ivović koja je bila oštečena u zemljotresu 1979. ali ne u tolikoj mjeri da se nije mogla sanirati.

Kasnije su nebriga, vremenske nepogode, bolesti biljaka, palmin surlaš i slično učinile da propadne i dobar dio dendroflote nekadašnjeg lijepog parka koji je u međuvremenu ambijentalno dodatno devastiran gradnjom više manjih objekata različite namjene u raznim njegovim djelovima, kao i betoniranjem više platoa za mini golf koji ovdje nikada nije zaživio. Juče je kompleks parka Ivovića dodatno unakažanen jer je "glavom platio" i jedan od preostalih šest velikih borova – pinija tako što je tivatska turistička firma odlučila da ga posiječe kako ne bi "ulazila u grke" sa susjedima, iako je bila riječ o potpuno zdravom stablu.

Kako je posječeni bor izgledao i kolikih je dimenzija bio, sada podsjeća ukupno pet preostalih takvih stabala u njegovoj blizini.

"Izbrojao sam 97 godova na najširem dijelu posječenog stabla bora što znači da je to bilo stablo staro skoro jedan vijek. Ne mogu da vjerujem da je neko bio sposoban i spreman da napravi ovakav ekološki i zločin prema prirodi, ali u kultunoj baštini i pejzažu Boke jer je park Ivovića upravo dio te kulturno-istorijske baštine i prepoznatljivo obilježje pejzaža Donje Lastve. Prosta je nevjerovatno kakva su vremena došla da se bezobzirno i iz nečijih najprizemnijih interesa, uništava ovakvo prirodno i kulturno blago“, kazao je "Vijestima" prof.dr. Miodrag Grbić, ugledni svjetski stručnjak za genetiku, Lastovljanin koji živi na relaciji Tivat – Toronto gdje i predaje kao profesor na tamošnjem West Ontario Univerzitetu.

Nekadašnji izgled palate Ivović sa dijelom parka oko nje
Nekadašnji izgled palate Ivović sa dijelom parka oko njefoto: Privatna arhiva

On je juče među prvima naišao na posječeno stablo i odmah o tome obavijestio medije.

“Stablo na presjeku potpuno zdravo, izbrojah mu 97 godova što bi odgovaralo gradnji takođe na žalost, uništenog arhitektonskog amblema Lastve, bivšeg kompleksa Ivovića. Za ovako nešto u Kanadi i uopšte u normalnom svijetu, ide se u zatvor ili u duševnu bolnicu”, nije krio svoje ogorčenje ovaj svjetski poznati naučnik.

Bonus video: