Imenovanje Otaševića za v.d. direktora Gradske TV: Greška, provjere i najavljena tužba

Kandidatkinja za v. d. direktora RTV Podgorica Dubravka Perović još nije dobila objašnjenje zbog čega je diskvalifikovana, poručuje da će pravdu potražiti na sudu...

31543 pregleda 72 reakcija 17 komentar(a)
Savjet ćuti na upite Dubravke Perović (ilustracija), Foto: Shutterstock
Savjet ćuti na upite Dubravke Perović (ilustracija), Foto: Shutterstock

Odluka o imenovanju Vladimira Otaševića za vršioca dužnosti direktora Radio televizije Podgorica bila je jednoglasna, stoji u odluci dostupnoj na sajtu gradski.me, ali to ne odgovara istini - član tog tijela Aleksandar Đurišić nije glasao za tog kandidata, što je obrazložio u izdvojenom mišljenju.

Predsjednica Savjeta Vesna Radulović kazala je juče “Vijestima” da se radi o “grešci pravnika koji je pisao odluku, a koji nije prisustvovao sjednici”.

“Sa četiri od pet glasova je izabran vršilac dužnosti direktora. Ne znam o čemu se radi, ali je svakako greška. Ta odluka je na snazi, a pozvaću pravnu službu da provjerim o čemu se radi”, kazala je Radulović juče.

Na sjednici Savjeta 12. decembra za vršioca dužnosti imenovan je Otašević, a prethodno je procijenjeno da zaposleni Gradske TV, koji su priložili kandidature, navodno ne ispunjavaju uslove.

Đurišić, koji je jedini glasao protiv Otaševića, ponovio je juče da je sve što je imao saopštio u izdvojenom mišljenju, koje je dostavio kolegama iz Savjeta.

Istovremeno, kandidatkinja za mjesto vršiteljke dužnosti direktora, novinarka tog lokalnog medija Dubravka Perović nije dobila odgovor na pitanje zbog čega je eliminisana.

Ona je “Vijestima” kazala da će već naredne sedmice pravdu potražiti na sudu.

U dopisu tom tijelu, a shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, Perović je od predsjednice Savjeta zatražila da joj u zakonskom roku dostavi Odluku o imenovanju v. d. izvršnog direktora RTV Podgorica, ali i obrazloženje o razlozima eliminisanja nje, kao i CV-je ostalih kandidata za tu poziciju.

Perović očekuje i da dobije i Zaspisnik sa ranije održane sjednice Savjeta, koja je, kako tvrdi, “održana mimo Odluke o organizovanju lokalnog javnog emitera i Statuta”.

“Predsjednica Savjeta bi, prije svega, trebalo da odgovori zašto je sjednica tog tijela bila zatvorena za javnost, kao i zašto nije upriličila susret sa novinarima na kojem bi rasvijetlila sve nepravilnosti postupka. Istovremeno, to bi bila prilika saznamo pod čijim je tačno pritiskom predsjednica Savjeta insistirala na Odluci, koja je tek juče popodne objavljena, a nijesu tačne činjenice. Činjenica da je član Savjeta, advokat Aleksandar Đurišić, prilikom glasanja izuzeo svoje mišljenje, dovoljno govori o ispravnosti iste”, kazala je Perović “Vijestima”.

Odluka o osnivanju RTV Podgorica predviđa da za v.d. direktora do izbora rukovodioca u punom mandatu mora biti biran neko od zaposlenih koji ispunjava uslove. Ukoliko niko od zaposlenih ne ispunjava uslove - najmanje VII1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje 10 godina iskustva sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na upravljačkim pozicijama, određuje se osoba van te medijske kuće koja zadovoljava sve propisane kriterijume.

Perović očekuje objašnjenje na osnovu kojih zakonskih argumenata predsjednica Savjeta brani neobjavljenu odluku o imenovanju v.d. RTV Podgorica, kao i kako je neko, mimo matične kuće, mogao biti predmet njihove rasprave. “Na osnovu kojeg/čijeg poziva su dvoje kandidata izvan RTV Podgorica Savjetu dostavili svoje CV, što ih je ili ko preporučio za mjesto v. d. direktora Gradske i zašto je novoimenovani Savjet pokazao toliku servilnost prema partijama na vlasti u Podgorici”, pita Perović.

Bonus video: