URA pozvala nadležne: Odmah otvorite ušće Bojane, kad isisavate toliki novac

Šefica odborničkog kluba GP URA, Arjana Kurmemović, ukazuje da nije potrebno naglašavati šta sve rijeka Bojana znači za region, državu, turiste, ribare i ukupan ekosistem tog područja
52 pregleda 6 komentar(a)
Arjana Kurmemović, Foto: Građanski pokret URA
Arjana Kurmemović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 14.08.2017. 11:28h

Građanski pokret URA poziva nadležne institucije, a prije svega opštinske službe, Agenciju za upravljnje Morskim dobrom i Upravu za vode, da pod hitno pokrenu akciju otvaranja prvog ušća rijeke Bojane, koje je sada praktično zatvoreno.

Šefica odborničkog kluba pokreta URA Arjana Kurmemović podsjeća da je u prethodnih mjesec dana “svakog dana, ušće bilo sve manje i manje, dok su nadležni organi zatvarali oči pred tim problemom”.

“Činjenica da rijeka Bojana sada ima samo jedno ušće je - skandalozna. Zbog toga nadležne službe moraju intervenisati odmah, bez bilo kakvih izgovora, prebacivanja nadležnosti i daljeg odlaganja”, ukazala je Kurmemović.

URA je podsjetila javnost da je “tokom prethodne godine, Morsko dobro iz Opštine Ulcinj prihodovalo preko milion eura, a da je značajan dio prihodovan isključivo od rijeke Bojane i privremenih objekata i plaža, koje se nalaze u blizini”.

“Sa obzirom na to da je polovina tog iznosa pripala Opštini Ulcinj, prosto je nevjerovatno da niko od nadležnih organa ne želi da plati “smiješnu” sumu novca, koja je potrebna da bi bageri opet otvorili ušće“, istakla je Kurmemović.

Ona ukazuje da nije potrebno naglašavati šta sve rijeka Bojana znači za region, državu, turiste, ribare i ukupan ekosistem tog područja.

“Zato je intervencija neophodna odmah, kako bi rijeci Bojani vratili izvorni izgled i sjaj. Svako dalje odlaganje navedenih aktivnosti bio bi odraz nezamislive neodgovornosti i nesposobnosti nadležnih organa, za koje ne postoje valjani izgovori. Rijeka Bojana je krvotok Ulcinja, koji se mora odmah staviti pod neuporedivo veći stepen zaštite”, zaključila je Kurmemović.

Bonus video: