Opština Pljevlja će pregovarati o preuzimanju "Ade"

Ukupna dugovanja Sportske dvorane u Pljevljima iznose oko 400.000 eura, od čega oko 300.000 za porez

6795 pregleda 0 komentar(a)
Sportska dvorana “Ada”, Foto: Goran Malidžan
Sportska dvorana “Ada”, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja formirala je komisiju koja će u narednom periodu pregovarati sa Vladom oko eventualog preuzimanja vlasništva nad Sportskom dvoranom “Ada” u Pljevljima, koja godinama otežano posluje i ima velika dugovanja.

To je “Vijestima” potvrdio potpredsjednik Opštine Darko Gazdić, koji je rekao da bi već naredne sedmice mogao da se održi sastanak, na kojem bi se razgovaralo o prenosu vlasništva nad sportskom dvoranom.

Većinski vlasnik dvorane je država sa 85 odsto, dok Opština ima oko 13 procenata.

Gazdić kaže da je Opština spremna da preuzme vlasništvo nad dvoranom ukoliko postignu dogovor sa državom, ali da su sporna velika dugovanja i da bi, ukoliko se dogovor postigne, dvorana bila pripojena Centru za sport i rekreaciju, koji gazduje gradskim stadionom.

“Vidjećemo kako će proteći pregovori oko preuzimanja vlasništva. U svakom slučaju, ne smije se dozvoliti da dvorana propada”, kazao je Gazdić.

Ukupna dugovanja dvorane po svim osnovama su oko 400.000 eura, od čega se oko 300.000 odnosi na poreski dug. Zbog nemogućnosti redovnog izmirivanja obaveza, Poreska uprava nedavno je raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga.

Osim za poreze, dvorana ima dugovanja prema opštinskom preduzeću “Čistoća” za uslugu odvoza smeća.

Po osnovu ranijih presuda,”Ada” duguje oko 80.000 hiljada eura “Čistoći”, zbog čega je prethodno rukovodstvo često blokiralo račun, kako bi naplatilo dio svojih potraživanja. “Čistoća” mjesečno “Adi” za uslugu odvoza smeća fakturiše 780 eura, plus troškovi za odvoz pepela iz kotlarnice, koje naplaćuju 70 eura po turi.

Direktor dvorane Nikola Vukićević kaže da bez Opštine ili države dvorana ne može sama da posluje.

“Teško je da ovakav tip objekta može samostalno da funkcioniše. Klubovi nemaju dovoljno sredstava da bi koristili dvoranu u obimu koliko su njihove potrebe nego se prilagođavaju svojim finansijama”, kazao je Vukićević.

Dvorana godišnje ostvari prihod u iznosu od sto hiljada eura, dok su rashodi dvadeset do pedeset hiljada veći.

Mjesečno od kirije za zakup poslovnih prostora dvorana prihoduje biše od četiri hiljade eura, a još 1.200 mjesečno im plaća Srednja stručna škola koja koristi malu salu za održavanje časova fizičke kulture, s obzirom na to da ta obrazovna ustanova nema svoju salu.

“Ostatak prihodujemo od klubova koji koriste dvoranu za treninge i odigravanje utakmica. Za struju smo bili dužni 65.000 eura i sa Elektroprivredom imamo ugovor o otplati duga na 95 mjeseci, odnosno da uplaćujemo 700 eura, plus redovni mjesečni račun, koji tokom sezone grijanja prelazi dvije hiljade eura”, rekao je Vukićević.

U Sportskoj dvorani “Ada” radi sedam radnika i dva radnika na određeno koja su zaposlena kao ložači u kotlarnici tokom sezone grijanja. Po sistematizaciji radnih mjesta u dvorani bi trebalo da radi 16 radnika, devet više nego što je trenutno zaposleno. Za plate mjesečno je potrebno izdvojiti oko šest hiljada eura.

Ministarstvo sporta je odobrilo sredstva za rekonstrukciju krova i oluka s obzirom na to da na nekoliko mjesta krov prokišnjava. Dio novca za ove radove izdovjiće i Opština Pljevlja. Opština je od Vlade tražila 41.000 eura za rekonstrukciju.

Bonus video: