Udruženja biologa, hemičara i nastavnika fizike: Podržaćemo proteste ako se ne postigne dogovor u skladu sa GKU

"Želimo da istaknemo da ovo nije samo borba za dogovoreno povećanje po koeficijentu koje piše u odredbi GKU-a, već i borba za dostojanstvo i poštovanje profesije koja je posljednjih decenija degradirana i omalovažavana na sve moguće načine"

8449 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta prosvjetara, Foto: Jovan Mrdak
Sa jednog od prethodnih protesta prosvjetara, Foto: Jovan Mrdak

Udruženje biologa Cellula, Udruženje hemičara i Udruženje nastavnika fizike izražava nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Crne Gore da se koeficijenti za radna mjesta prosvjetnih radnika ne koriguju u skladu s usvojenim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), navodi se u zajedničkom saopštenju ta tri udruženja.

"Obzirom da sporazum ne može da napravi jedna strana već ga prave i donose dvije strane, u ovom slučaju Sindikat prosvjete (SPCG) i Vlada, jednostrani potezi Vlade znače kršenje sporazuma. Smatramo da je ovom odlukom učinjena očigledna nepravda od strane Vlade i da se šalje poruka da prosvjetni radnici nisu prioritet i nisu dovoljno uvaženi u društvu, što je izazvalo ogorčenje nastavnika prirodne grupe predmeta", ističe se u saopštenju.

Najavili su da će u slučaju nepostizanja dogovora podržati organizovanje protesta u skladu sa Zakonom o štrajku.

Oni su kazali da, imajući u vidu činjenicu da se bave profesijom koja radi sa populacijom od koje zavisi budućnost Crne Gore, ne žele da njihovo nezadovoljstvo reflektuju na učenike i nastojaće da ono ne utiče na kvalitet nastave, istovremeno koristeći sve mehanizme borbe za ostvarivanje prava utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom.

"Želimo da istaknemo da ovo nije samo borba za dogovoreno povećanje po koeficijentu koje piše u odredbi GKU-a, već i borba za dostojanstvo i poštovanje profesije koja je posljednjih decenija degradirana i omalovažavana na sve moguće načine", dodaje se.

"Podsjećamo javnost da smo prethodnih godina, u novonastalim teškim situacijama, pokazali profesionalnost, prilagodljivost i da je nastava tekla u kontinuitetu. Nismo gledali ni na radno vrijeme, bili smo dostupni 24 časa, otvorili smo vrata naših domova nastojeći da učenicima i roditeljima olakšamo nastalu situaciju. Tada smo bili zaboravljeni i ostavljeni da se sami snalazimo koristeći sopstvene resurse. Dokazali smo da smo dorasli izazovima i bili na visini zadatka", piše u saopštenju.

Poručili su da se dogovor postiže uvažavanjem i poštovanjem mišljenja obje ugovorne strane, a ne samo beskompromisnom odlukom jedne strane.

Naglasili su da se neuvažavanjem mišljenja i argumentovanih stavova nastavnika od strane donosioca važnih odluka, krši sporazum i šalje poruka da profesija prosvjetnog radnika nije dovoljno važna, kao ni sam sistem obrazovanja.

"'Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet' je citat kojim želimo da ukažemo da promjene koje je Vlada najavila treba započeti od obrazovanja i uvažavanja prosvjetnih radnika kao nosilaca promjena i stuba jednog društva koje teži da bude zdravo i uspješno", naveli su.

Pozvali su Vladu da preispita, kako su rekli, jednostrano donešenu odluku i da nađe mjesta za dijalog i dogovor u vezi povećanja koeficijenata po Granskom kolektivnom ugovoru.

Bonus video: