Nikšić i Herceg Novi: Počela realizacije projekta sa kojim će povećati broj hraniteljskih porodica

"Kroz projekat će biti akreditovan program za obuku hraniteljskih porodica, potencijalni hranitelji će biti upoznati sa uslovima i konceptom hraniteljstva", kazala je koordinatorka projekta Violeta Mrkić

2863 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina udruženja (NVU) "Impuls" iz Nikšića i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog u sklopu projekta sa čijom su realizacijom počeli otvoriće savjetovališta za hranitelje i djecu na hraniteljstvu u pomenutom opštinama, ali i obučeni stručnjaci za rad sa hraniteljskim porodicama.

Riječ je o projektu „Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšiću i Herceg Novom“ koji će trajati do 31. maja 2025. godine.

"Kroz projekat će biti akreditovan program za obuku hraniteljskih porodica, potencijalni hranitelji će biti upoznati sa uslovima i konceptom hraniteljstva, a otvoriće se savjetovališta za hranitelje i djecu na hraniteljstvu u Nikšiću i Herceg Novom“, kazala je koordinatorka projekta Violeta Mrkić.

Glavne aktivnosti projekta su razvoj programa obuke za hraniteljstvo, obuka stručnjaka koji će sprovoditi obuke sa hraniteljima, promotivna kampanja za hraniteljstvo, kao i pružanje usluga savjetovanja hraniteljima i djeci u hraniteljskim i biološkim porodicama u riziku. Ciljne grupe su 30 bioloških porodica u riziku (20 u Nikšiću, 10 u Herceg Novom), 15 hraniteljskih porodica (10 u Nikšiću i 5 u Herceg Novom), 22. djece smještene u hraniteljske porodice (15 u Nikšiću i 7 u Herceg Novom) i 15 stručnjaka koji će biti osposobljeni za obuku hraniteljskih porodica.

„Pozivamo sve hranitelje, kao i one koji su zainteresovani da to postanu, da se jave pomenutim udruženja, kako bi svi zajedno doprinijeli razvoju hraniteljstva i poboljšanju kvaliteta života djece koja su na hraniteljstvu“, pozvala je Mrkić.

Projekat se realizuje kroz grant šemu „Podrška zapošljavanju, socijalnoj inkluziji i socijalnom preduzetništvu“ u okviru projekta „Unaprijeđeno kreiranje politika zasnovano na dokazima, implementacija praksi i koordinacija sektorima zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike i ojačani kapaciteti za učešće u Evropskom socijalnom fondu“, kojim koordinira Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a finansira se iz EU pretpristupnih fondova (IPA II).

Ukupnа vrijednost projekta je nešto preko 126 hiljada eura, od čega Evropska unija finansira skoro 120 hiljada.

Bonus video: