Sindikat prosvjete: Protest u srijedu, ne prekidamo nastavu, selimo je ispred Skupštine

"Prosvjetnim radnicima je dužnost da uče djecu pravim vrijednostima, da budu slobodni građani, da ne odustaju. Biće uzaludan naš trud, ako nismo spremni da im na praktičnom primjeru pokažemo kako se izboriti za ono što je istina, za ono što je pravda"

2777 pregleda 12 komentar(a)
Sa prethodne konferencije Sindikata prosvjete, Foto: Jovan Mrdak
Sa prethodne konferencije Sindikata prosvjete, Foto: Jovan Mrdak

Sindikat prosvjete Crne Gore saopštio je danas da u srijedu 27. decembra organizuje protest ispred Skupštine Crne Gore i poručuju da su prinuđeni na taj korak zbog nepravde i što Vlada krši Granski kolektivni ugovor.

"Sindikat prosvjete Crne Gore u srijedu, 27.12. organizuje ispred Skupštine protest – javni čas na koji su pozvani svi prosvjetni radnici Crne Gore. Mi smo prinuđeni na taj korak zbog nepravde i kršenja Granskog kolektivnog ugovora od strane Vlade Crne Gore. Mi imamo obavezu da čuvamo dostojanstvo profesije kojoj pripadamo", ističe se u saopštenju.

Oni su se obratili učenicima i njihovim roditeljima i poručili da u velikom broju vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori toga dana neće biti nastave, pa su im se kao organizatori protesta izvinili i izrazlili nadu da će ih razumjeti.

"Prosvjetnim radnicima je dužnost da uče djecu pravim vrijednostima, da budu slobodni građani, da ne odustaju. Biće uzaludan naš trud, ako nismo spremni da im na praktičnom primjeru pokažemo kako se izboriti za ono što je istina, za ono što je pravda. Mi ne prekidamo nastavu. Mi je selimo ispred Skupštine, gdje u otvorenoj školi svi zajedno držimo javni čas, sa nastavnom temom 'Za bolje sjitra – pravda za prosvjetu danas'", poručili su iz Sindikata prosvjete.

Naveli su da je ovo jedna od najvažnijih lekcija koju mogu održati djeci.

Ta lekcija kako su dodali ima za cilj da javnost prepozna:

  • Da je osnovna svrha zakona da pomaže građanima i štiti društvo;
  • Obaveze države i institucija da poštuju i sprovode zakone i ugovore (GKU);
  • Značaj prosvjetnog radnika za društvenu zajednicu;
  • Doprinos nastavnika u oblikovanju budućnosti;
  • Probleme i prepreke sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici u Crnoj Gori.

"Kao prosvjetni radnici u srijedu držimo lekciju, ali i polažemo ispit. Uvjereni smo da ćete shvatiti opravdanost našeg iznuđenog koraka i razumjeti da je poruka koju mi šaljemo sa ovog JAVNOG ČASA, a to je da tražimo pravo, pravdu i dostojanstvo za našu profesiju, od izuzetnog značaja za vašu, odnosno našu djecu", zaključuje se u saopštenju Sindikata prosvjete.

Bonus video: