Preminuo Jakov Mrvaljević

Mrvaljević će biti sahranjen na Novom groblju na Cetinju 26. decembra u 15 časova

9990 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PEN Centar
Foto: PEN Centar

Jakov Mrvaljević, dugogodišnji direktor Narodnog muzeja Crne Gore, bivši predsjednika Crnogorskog PEN centra i jedan od osnivača Matice crnogorske i Liberalnog saveza Crne Gore preminuo je u u 86. godini, saopšteno je iz Crnogorski PEN centar.

Mrvaljević je rođen 1937. godine na Cetinju, posvetio je svoj život naučnom radu i kulturi.

Njegova profesionalna karijera započela je u Beogradu, na Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde je stekao vrijedne uvide kroz rad i studijske boravke u prestižnim međunarodnim institucijama, fokusirajući se na kolonijalizam, dekolonijalizaciju i demografiju.

Sedamdesetih godina Mrvaljević se vratio u Crnu Goru. Kao direktor prvo Etnografskog, a zatim i Narodnog muzeja na Cetinju, imao je presudnu ulogu u obnovi muzeja nakon razornog zemljotresa, čime je značajno doprinio razvoju muzeologije i očuvanju kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Njegove publikacije, posebno one fokusirane na muzeologiju i sociokulturne izazove, postale su referentna djela u crnogorskom kulturnom i naučnom diskursu.

Mrvaljević je bio predsjednik Crnogorskog PEN centra devedesetih godina prošloga vijeka, autor Promemorije Crnogorskog PEN centra o ugroženosti crnogorske kulture, i aktivan učesnik u političkom i kulturnom životu Crne Gore.

Mrvaljević će biti sahranjen na Novom groblju na Cetinju 26. decembra u 15 časova.

Bonus video: