Peković: Kalendari sa motivima "srpske tradicije" štampani samo za zaposlene

Motiv “srpske tradicije” nalazi se na samo pet primjeraka, ostali su sa motivima iz Crne Gore

13804 pregleda 12 komentar(a)
Štampana su tri različita kalendara, Foto: Dragana Šćepanović
Štampana su tri različita kalendara, Foto: Dragana Šćepanović

Kalendari sa motivima “srpske tradicije” preduzeća Vodovod i kanalizacija Kolašin, štampani su samo za zaposlene i to u pet primjeraka, tvrdi direktor tog preduzeća Miloš Peković.

Kalendar je prije dva dana izazvao je burne komentare, prvo na društvenim mrežama, a potom i od opozicionog kluba odbornika “Zajedno gradimo Kolašin” (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti). Peković je optuživan za dijeljenje Kolašinca i da koristi novac preduzeća za promociju svojih nacionalnih i političkih uvjerenja.

Peković za “Vijesti”, međutim, kaže da su kalendari štampani sa različitim tematskim motivima, a “srpska tradicija” je na najmanjem broju primjeraka.

“Iz meni nepoznatog razloga, na stranici lokalne štamparije nisu objavljeni kalendari sa preostalim motivima. Kalendar sa “spornim” motivima odštampan je u svega pet primjeraka sa ukupnim troškom od svega desetak eura i to po narudžbi određenog broja zaposlenih u preduzeću. Iako ne vidim ništa sporno ili još manje “djeljivo” u motivima slavske pogače i svijeće, božićnog žita ili vaskršnjih jaja, kalendari sa motivima prirode Crne Gore ili sa manastirima štampani su u mnogo više primjeraka. Svoje drage sugrađanke i sugrađane smatram izuzetno časnim i čestitim ljudima na čije stavove ili nacionalnu opredijeljenost ne bi uticalo ni 5.000, a ne pet kalendara”, kaže Peković za Vijesti.

Iako je, kako objašnjava, ponosan na svoj nacionalni identitet, tvrdi da za osam mjeseci rukovođenja nijedna njegova odluka nije bila politički, a ni nacionalno motivisana već isključivo donijeta u interesu svih građana i samo na dobrobit preduzeća. On je pozvao sve odbornike Skupštine opštine (SO) Kolašin “da svoju energiju manje troše na ovakve i stvari slične ovima, već da kroz svoje konstruktivno odborničko djelovanje u lokalnom parlamentu daju pun doprinos u rešavanju mnogo većih problema, koji su godinama nagomilavani Kolašinu”.

Poručuje i da će rado prihvatiti svaki odbornički predlog koji je u interesu grada, građana i samog preduzeća.

Opozicija je pozvala Pekovića da “povuče iz štampe kalendar”, podsjećajući da su štampani novcem opštinskog preduzeća.

Istovremeno su Pekovića podsjetili i da “ne rukovodi privatnim kafićem, gdje može da štampa kalendare prema sopstvenom nahođenju i u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću, već javnim preduzećem čiji je osnivač Opština i kojem vodu plaćaju svi stanovnici opštine, ma kako se oni izjašnjavali”.

Oni su kazali da “ovakvim svojim potezom mladi direktor u jeku popisa stanovništva dijeli građane Kolašina na one koji pripadaju srpskoj tradiciji i one koji ne, koristeći javni novac za promociju sopstvenih nacionalnih i političkih uvjerenja”.

“Ukoliko je želio da građane Kolašina, redovne platiše i zaposlene u Vodovodu počasti kalendarom za narednu godinu mlađani direktor je imao pregršt motiva koji su u ovom gradu svima bliski i zajednički, od Veljka Vlahovića, manastira Morače, prirodnih ljepota planine Bjelasice, Biogradskog jezera, Danilovog mosta i ostalih motiva., poručili su iz Kluba odbornika “Zajedno gradimo Kolašin”.

Bonus video: