MPNI: Nastava se može prekidati prije petka jedino u slučaju epidemije ili elementarne nepogode

U dopisu Ministarstva školama, u koji su „Vijesti“ imale uvid, piše da im nije stigla nikakva zvanična odluka o prekidu rada, kako predviđaju važeći propisi

21610 pregleda 25 reakcija 22 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi MPNI, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi MPNI, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) obavijestilo je direktore škole da se nastava može prekidati prije petka jedino u opravdanim slučajevima kao što su epidemije i elementarne nepogode.

To je učinjeno nakon što je veliki broj direktora uputio dopise tom resoru u vezi sa prekidom nastave u srijedu, a povodom najavljenog javnog časa Sindikata prosvjete.

"Vijesti" saznaju da je pojedinim školama razmatraju opciju da naredna tri dana ne bude nastave, odnosno da se drugi klasifikacioni period završi već danas, umjesto u petak. Na to su, tvrde sagovornici „Vijesti“, reagovali i roditelji iz Podgorice.

U dopisu Ministarstva školama, u koji su „Vijesti“ imale uvid, piše da im nije stigla nikakva zvanična odluka o prekidu rada, kako predviđaju važeći propisi.

"U skladu sa utvrđenim školskim kalendarom i programom rada ustanova, srijeda (27.12.2023) je radni dan u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori. Prema školskom kalendaru i programu rada ustanova predviđeno je da svi učenici toga dana i svih ostalih radnih dana do kraja drugog klasifikacionog perioda imaju nastavu“, navodi se u dopisu.

Iz Ministarstva su rekli i da u skladu sa članom 64 Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, obrazovno-vaspitni rad se može prekinuti samo u naročito opravdanim slučajevima (epidemije, elementarne nepogode i slično).

"Odluku o prekidu rada obrazovno-vaspitnog rada u prethodno navedenim slučajevima, u trajanju do pet dana, donosi direktor ustanove, a preko pet Ministarstvo, a za privatnu ustanovu osnivač“, piše u dopisu.

Iz tog resora je saopšteno i da je minimum rada propisan važećom Uredbom, a tokom kojeg su nastavnici, stručni saradnici i saradnici u nastavi dužni da izvode nastavu redovno, po dnevnom rasporedu časova.

"Za vrijeme izvođenja nastave, nastavnik je prema navedenoj uredbi dužan da izvodi nastavu (teorijsku, praktičnu, vježbe), provjerava znanje učenika, ocjenjuje i saopštava ocjene učenika, vodi propisanu evidenciju na času, učestvuje u radu stručnih organa kada se, saglasno propisima, utvrđuje pojedinačni i opšti uspjeh učenika, sarađuje sa nadležnim institucijama koje vrše vrednovanje rada, škole, nastavnika i učenika, obavlja ispite (dopunske, diferencijalne, razredne, popravne, završne, maturske, praktične, stručne, majstorske, diplomske i druge), koji se polažu u skladu sa zakonom...“, zaključuje se u dopisu ministarstva.

Bonus video: