Najavljene nove emisije na RTV Podgorica, ukinuta "Aritmija", Đurišić: Politiku treba izbaciti

Savjet RTV Podgorica na današnjoj sjednici raspravlja o prijedlogu finansijskog plana, prijedlogu za pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji radnih mjesta Radio televizije Podgorica, prijedlogu programsko-produkcionog plana Gradske Radio televizije i Gradskog Portala za 2024.godinu

17004 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Završeno
20:27h

Konkurs za direktora RTV Podgorica biće raspisan 9. januara.

19:40h

Trenutno se raspravlja o programsko-produkcionom (PP) planu RTV Podgorica za narednu godinu.

Radulović je kazala da je Agencija za elektronske medije pokazala veliku volju da se program prilagodi na kvalitetan način.

Vladimir Otašević istakao je da je nužno usvojiti promjene.

"To se odnosi na emisije koje uređuju osobe koje nemaju status stalno zaposlenih u RTV Podgorica. Radi se o emisijama koje uređuju Tamara Nikčević i Đorđe Šćepović. RTV Podgorica izdvaja veliki novac, mjesečno oko 3.000 eura, za emisiju 'Aritmija'. To predstavlja opterećenje za budžet. Planom su predviđene emisije 'Referat' (umjesto 'Aritmije') i 'Kulturni Četvrtak' (umjesto 'Knjiških ljudi'). Biće dodata emisija koja se zove 'Diplomatska priča'. Studenti će moći postavljati pitanja diplomatskim predstavnicima. Takva emisija do sada nije bila u Crnoj Gori. RTV Podgorica će dobiti neku novu vrijednost", rekao je Otašević.

Tatjana Novović je naglasila da bi joj bilo "jako drago da se nađe jedna emisija o obrazovanju".

Đurišić je istakao da politiku treba izbaciti iz RTV Podgorice.

"Previše je ima u drugim medijima. Previše je pranja mozga ljudima sa više televizija. Nijesam siguran da vam je potreban zabavni program. Sport, takođe. Ima previše sportskih kanala. Moje mišljenje je da vam ni on ne treba", kazao je Đurišić, dodajući da "ne može podržati trenutni PP plan".

Radulović je napomenula da se trenutni PP plan ne usvaja, već da se samo raspravlja o novim emisijama.

Rasprava o budžetu je odložena jer Skupština Glavnog grada nije izglasala budžet za 2024.

Izmjena: 19:58h
19:09h

Članovi Savjeta prihvatili su Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta RTV Podgorica.

Trenutno članovi Savjeta raspravljaju o Odluci o izmjeni i dopuni odluke o zaradama.

Nikčević je kazao da plate u Gradskoj TV, od osnivanja, nijesu uvećane.

"Uvećane su samo na nivou cijele države kada se formirao program Evropa sad. Nemamo Granski kolektivni ugovor. Radimo po Opštem kolektivnom ugovoru. Kolege iz Javnog servisa su dobile uvećanje zadnjim sporazumom između Sindikata i menadžmenta (od 15 do 42,5 odsto)", rekao je Nikčević.

Predsjednica Savjeta je kazala da će se to pitanje "u hodu rešavati".

Usvojen je predlog izmjene i dopune odluke o zaradama sa četiri glasa za i jednim protiv.

19:00h

Novović je kazala da mora da se napravi plan koji će značiti izmjene u odnosu na postojeće stanje.

"Čini mi se da smo sada u tome. Moramo da vidimo gdje smo sada i šta možemo da odblokiramo da mogu da funkcionišu stvari", rekla je Novović.

Nikčević je kazao da su od juče u nelagodi u toj televiziji.

Otašević je objasnio da ne smanjuju broj zaposlenih, već da žele da "profesionalizuju uredničke pozicije".

"Imamo veliki problem što Gradsku TV gleda veoma mali broj ljudi. Imamo najnižu moguću gledanost lokalne televizije u Crnoj Gori. Upoznat sam od službe za marketing koji imaju veliki problem u posljednjoj godini. Ostvarili su svega 70.000 eura zarade od marketinga, a bilo je predviđeno da ta brojka bude tri puta veća. Oglašivači žele da prekinu ugovore sa nama", rekao je Otašević.

18:37h

Vršilac dužnosti direktora Radio televizije Podgorica (Gradska TV) Vladimir Otašević je dostavio izmjene Predloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u toj televiziji Savjetu.

"Aktuelni pravilnikom nije predviđen sektor produkcije. Predviđena su 43 radna mjesta. Iako je broj mjesta uvećan, vodićemo računa da naredne godine ne opteretimo budžet i da omogućimo optimalno funkcionisanje RTV. Izmjena sistematizacije se ne odnosi na smanjenje broja zaposlenih. Ne pravi se tehnološki višak zaposlenih. Samo profesionalizujemo rukovodeća mjesta, što je nužno za svaki profesionalni medij", kazao je Otašević.

Tatjana Džudović smatra da se o "ovome prebrzo raspravlja".

Predsjednik Sindikata Gradske televizije Milan Nikčević je kazao da su svi zaposleni bili u "nekoj vrsti zebnje".

"Kao zaposleni trebali smo biti upoznati sa pravilnikom o izmjenama radnih mjesta i odluke o zaradama najkasnije pet dana prije održavanja sjednice. Obaveza Savjeta nije da naša mišljenja usvoji, ali je obaveza da se one unesu u zapisnik.

Radulović je kazala da Savjet Gradske TV treba da bude podrška, prije svega zbog građana.

"U tom dijelu ovaj Savjet treba da da podršku. Danas vodimo raspravu kvalitetnijem programu. Mi se trudimo da tamo rade kvalitetni ljudi. Time niko nije ugrožen. Samo se traži odgovarajuća stručna sprema ko je na čelu te službe", rekla je Radulović.

Nikčević je odgovorio da posao treba da radi neko ko ima znanje, a ne samo zvanje.

"Gradska proizvodi 30 odsto svog programa. RTCG ima pregršt studija, montaža, kamera, kola, svega. Mi radimo u jednoj režiji. To što rade u toj režiji, u Crnoj Gori nema niko takvo znanje. Samo ovi ljudi, i zato su kvalitetni. Govorim o produkciji", kazao je Nikčević.

Tatjana Novović je kazala da bi obrazovanje i sprema morali nešto da znače.

"Ne dovodi se bilo čiji način rada u pitanje. Ovdje je riječ o izmjenama i potrebi da ne stojimo u mjestu. Situacija nam je dosta nezahvalna", kazala je Novović.

18:14h

Član Savjeta Zoran Rakočević uložio je primjedbu na mišljenje Aleksandra Đurišića sa prve konstitutivne sjednice, koja je bila zatvorena za javnost. On nije htio da zataji informaciju o svom prethodnom angažmanu.

Vesna Radulović je kazala da je Đurišić dao izdvojeno mišljenje na prošloj sjednici na osnovu informacija sa kojima nijesu bili upoznati drugi članovi Savjeta.

Radulović je dodala da ima primjedbe na zapisnik, ali i na tvrdnju Đurišića da on nije znao da na konstitutivnim sjednicama ne prisustvuju novinari.

"Rekli ste da ovaj Savjet nije bio dovoljno spreman da sarađuje sa zaposlenima u kući. Ovaj savjet je postupio u skladu sa svim propisima koji su nas na to obavezivali... Svima nam je poznato da ti ljudi zaista ispunjavaju uslove oglasa. Druga stvar, niko od njih nije dostavio dokumentaciju koja to potvrđuje. Ako ste vi mislili da mi kao savjet treba da čekamo na nekog da usporava naš rad, to ovaj Savjet neće dozvoliti. Pozvani su, nisu dostavili dokumentaciju, za nas je ova priča završena. Izuzetno smo bili korektni i pozvali smo sve zaposlene", kazala je Radulović.

Ona je konstatovala da je zapisnik usvojen sa svim primjedbima. Đurišić joj je kazao da konstitutivna sjednica ne postoji.

"To ste izmislili. To ne postoji. Nijedna konstitutivna sjednica nije zatvorena za javnost", kazao je Đurišić.

18:12h

Savjet RTV Podgorica na današnjoj sjednici raspravlja o prijedlogu finansijskog plana, prijedlogu za pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji radnih mjesta Radio televizije Podgorica, prijedlogu programsko-produkcionog plana Gradske Radio televizije i Gradskog Portala za 2024.godinu.

Na sjednici Savjeta će se razmatrati i Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaradama u RTV Podgorica.

Bonus video: