Božović iz Spuža dodijelio posao Uboviću i Đukanoviću

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva donio je odluku prema kojoj posao rekonstrukcije glavnih ulica, vrijedan tri miliona eura, dobija kompanija “Bemaks”, čiji je podugovarač firma “BB Solar”

57125 pregleda 200 reakcija 103 komentar(a)
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC
Božović, Foto: BORIS PEJOVIC

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović donio je, na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke, odluku da izvođenje radova na najvećem kapitalnom projektu naredne godine, rekonstrukciji glavnih gradskih ulica 22. novembra i Mediteranske ulice, vrijednosti tri miliona eura, dodijeli podgoričkim kompanijama “Bemax” čiji je podugovarač firma “BB Solar”.

To piše u odluci koju je 5. decembra potpisao u spuškoj ćeliji Istražnog zatvora prvi čovjek Budve, a u koju su “ Vijesti” imale uvid.

Ponuda “Bemaxa” iza kojeg stoji biznismen Ranko Ubovićo sa podugovaračem, kompanijom Blaža Đukanovića, sina nekadašnjeg šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića od opštinske Komisije bila je prvorangirana. To je bila treća sreća, jer je prethodne godine tender za izbor ponuđača u dva navrata bio poništen.

“U postupku javne nabavke po tenderskoj dokumentaciji od 22. avgusta 2023. za ustupanje izvođenja radova na rekonstrukciji ulica 22. novembra i Mediteranske ulice do skretanja za Ulicu 13. jul je samostalnu ponudu ponuđača “Bemax” sa podugovaračem “BB Solar” vrednovala kao ispravnu i prvorangiranu”, piše u odluci koju potpisuje Božović.

Ubovićeva kompanija je ponudila da će radove bez uračunatog PDV izvršiti za 2.417.092 eura.

Kao drugorangiranu, opštinska Komisija je vrednovala zajedničku ponudu kompanije “Konstruktor group” iz Bijelog Polja i “Ding” DOO Podgorica sa podugovaračem, firmom “Indel” iz Podgorice. Njihova ponuda je bila 2.416.983 bez uračunatog PDV-a.

Programom uređenja prostora za narednu godinu Opština Budva predvidjela je da u rekonstrukciju Ulice 22. novembra i dijela Mediteranske ulice uloži 3.000.000 eura. Riječ je o ulicama koje se nalaze u samom centru grada.

“Rekonstrukcijom Ulice 22. novembar mijenja se cjelokupni izgled užeg gradskog jezgra Budve. Pored unapređenja protoka saobraćaja, njihovom rekonstrukcijom mijenja se i cjelokupan izgled centra. Projekat pored saobraćaja tretira i hortikulturno uređenje i infrastrukturu za postavljanje fontane na kružnom toku kod zgrade Pošte. Osim rješavanja saobraćajnih problema izgradnjom navedene saobraćajnice biće tretirana i izgradnja nove atmosferske kanalizacione mreže koja će riješiti problem odvođenja atmosferskih voda na tom području grada. U toku 2023. godine završen je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova i vrijednost radova iznosi 2.950.000 eura. Osim za radove, predviđaju se i sredstva za nadzor u iznosu od 50.000 eura”, piše u dokumentu.

Program uređenja prostora Budve naći će se pred odbornicima 29. decembra.

Božović se već osam mjeseci nalazi u spuškom istražnom zatvoru, a optužnica koju je protiv njega podiglo Specijalno državno tužilaštvo tereti ga za šverc kokaina. Viši sud polovinom januara trebalo bi da se izjasni o optužnici.

Iz Opštine su svih prethodnih mjeseci Božoviću, nakon što je to odobrio sudija Višeg suda, dostavljani službeni dokumenti na potpisivanje, i on je praktično rukovodio gradom.

Imajući u vidu da za vrijeme svoga mandata nije imenovao potpredsjednike, to potpis za svaki dokument, pa i odluke kome će biti dodijeljeni radovi, ima samo Božović.

Ostaje da se vidi da li će tri političke partije, nekadašnje članice Demokratskog fronta (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene) do 29. decembra dogovoriti novi koalicioni sporazum, kojim je predviđeno i da predlog Božovića da njegova zamjenica bude Jasna Dokić bude prihvaćen.

Previranja unutar budvanske NSD ne prestaju, naročito od kada je imenovan privremeni opštinski odbor od podgoričke centrale, koji nema podršku kompletnog članstva.

Viši sud ponovo odlučuje o platama

Iz Opštine Budva “Vijestima” je rečeno da je ponovo Višem sudu upućen zahtjev da se da saglasnsst kako bi službena dokumenta bila dostavljena na potpis pritvorenom Božoviću.

Viši sud će odlučivati da li će u istražni zatvor biti unijete platne liste na potpisivanje.

Ponovo predato za plate: Opština Budva
Ponovo predato za plate: Opština Budvafoto: Vuk Lajović

Među brojnim dokumentima, Božoviću je na potpis je dostavljen i ugovor sa dvijema kompanijama Bemax i BB Solar za rekonstrukciju ključnih gradskih ulica.

Ukoliko bi 29. decembra bila nastavljena sjednica Skupštine opštine, odnosno postignut koalicioni dogovor unutar nekadašnjeg DF-a, onda bi i Dokić bila izabrana, a time imala bi mogućnost da potpiše sva službena dokumenta.

Upravo zbog neizvjesnosti da li će biti političkog dogovora, iz Opštine Budva su ipak uputili ponovo dokumenta na saglanost u Viši sud, kako bi radnici prije Nove godine primili zarade.

Bonus video: