U Kolašinu se "prospe" 70 odsto vode

Gubici na vodovodnoj mreži ogromni, jedan od razloga je i neracionalna potrošnja, a veliki broj potrošača nema ugrađene vodomjere zbog čega se ogromna količina vode troši bez kontrole

11902 pregleda 8 komentar(a)
Ugrađivanje novih cijevi u centru, Foto: Dragana Šćepanović
Ugrađivanje novih cijevi u centru, Foto: Dragana Šćepanović

Gubici na kolašinskoj vodovodnoj mreži su i dalje 70 odsto, što znači da je tolika i količina prosute ili potrošene vode, koju ne može da naplati preduzeće Vodovod i kanalizacija.

“Više je razloga za tako visok procenat neprihodovane vode”, kazao je za “Vijesti” izvršni direktor Miloš Peković.

On objašnjava da je smanjenje gubitaka na mreži problem koji se ne rješava u kratkom periodu, već je, tvrdi, potrebna detaljna analiza mreže i kontinuitet. Prema Pekovićevim riječima, veliki broj vodovodnih cjevovoda star je preko 40, a jedna čak 90 godina. To, objašnjava, uzrokuje svakodnevne kvarove na primarnom, sekundarnom i tercijarnom vodovodu.

Prema Pekovićevim riječima, poražavajući je podatak da u prethodnom periodu nije bilo volje da se na vodoizvorištu ugradi mjerni instrument koji bi mjerio količinu zahvaćene vode. On najavljuje da će mjerni instrument, koji će, konačno, pokazati koliko se vode iz Mušovića Rijeke zahvata biti ugrađen početkom naredne godine.

“Jedan od razloga za ogromne gubitke je i neracionalna potrošnja, veliki broj potrošača nema ugrađene vodomjere zbog čega se ogromna količina vode prosipa i troši bez kontrole. Postoji i veliki broj nelegalnih priključaka, prekomjerna potrošnja vode koja nije fakturisana već paušalno obračunata. Smanjenje gubitaka na mreži je proces koji se ne rešava u kratkom vremenskom intervalu već je potreban kontinuitet i detaljna analiza mreže. Od maja pa do danas, tehnička služba je obavila preko 200 intervencija na otklanjanju kvarova na vodovodnoj mreži “, kaže Peković.

Peković
Pekovićfoto: Privatna arhiva

On podsjeća da je ulicama Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića ugrađena nova vodovodna mreža, a preduzeće Vodovod i kanalizacija će korisnicima u tim ulicama besplatno ugraditi blizu 100 vodomjera. Peković kaže i da je zamijenjeno 500 metara glavnog azbestnog cjevovoda novim polietilenskim cijevima, a na više glavnih šahtova ugrađeni su novi ventili i fazonski komadi.

“Ono što predstavlja veliki problem je činjenica da u pojedinim naseljima glavni cjevovodi prelaze preko privatnih parcela i u tim naseljima mjerenja su pokazala da potrošnja vode nije usklađena sa fakturisanom. U budućem periodu u saradnji sa jedinicom lokalne samouprave insistiraću da se akcenat stavi na izmještanju cjevovoda u pomenutim naseljima i na taj način dodatno utičemo na smanjenje gubitaka na mreži. Smatram da je za period od osam mjeseci odrađeno dosta toga, ali zasigurno nedovoljno, jer treba kontinuiran duži rad”, objašnjava direktor Vodovoda i kanalizacije.

Peković kaže da nema ni podataka koliko vode ide prema kojem rejonu Kolašina, jer nema mjernih instrumenta. Tako je i kada je riječ o industrijskoj zoni, no Peković kaže da betonjerke koje za rad koriste vodu sa gradskog vodoizvorišta troše najviše 600 kubika mjesečno.

Bonus video: