Vatra u Šestanima ugašena: Mještani ogorčeni što su požari u drugom planu

Kako su kazali, požar je zahvatio kompletan masiv Rumije sa jezerske strane od vrha do podnožja i došao nadomak sela Livari, Gornja Briska i Pinčići gdje je zaustavljen nadljudskim naporima vatrogasaca
0 komentar(a)
Šestani, Bar, požar Šestani, Foto: Privatna arhiva
Šestani, Bar, požar Šestani, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2017. 08:51h

Mještani Šestana, barske mjesne zajednice koja se na jezerskoj strani Rumije nalazi između Crmnice i Krajine, žale se da je njihova muka sa vatrenom stihijom cijele protekle sedmice bila u zapećku interesovanja crnogorske javnosti. Kako su istakli u više kontakata sa “Vijestima”, požar iznad Pinčića koji je ugašem prekjuče u ranim jutarnjim satima, izbio je još četvrtog avgusta, “nakon onog u Besima kada su izgorjela stabla maslina”.

Taj požar, dodaju, zahvatio je kompletan masiv Rumije sa jezerske strane od vrha do podnožja i došao nadomak sela Livari, Gornja Briska i Pinčići gdje je zaustavljen nadljudskim naporima vatrogasaca iz Ostrosa, Vladimira i Virpazara, mještana i sugrađana koji žive u Baru, a koji su na poziv iz zavičaja u velikom broju došli da pomognu.

"U borbi sa vatrom u noći između petka i subote su spašene kuće i stotinama godina stara kestenova šuma. Nažalost, požar je prošao kroz takođe stotinama godina staru bukovu šumu koja rasta iznad 1000 metara nadmorske visine i videćemo šta će od nje ostati. Za sve ovo vrijeme, nikome nije palo na pamet da angažuje avijaciju ili helikopter da se ova katastrofa spriječi, a najviše nam smeta činjenica da se o ovom požaru počelo stidljivo pričati' tek onda kada se dim počeo pojavljivati sa barske strane," ističu Šestani.

Bonus video: