Manje stanovnika u 13 opština?

Do juče ukupno popisan 618.351 stanovnik, što je 99,7 odsto u odnosu na popis 2011. godine, podaci su Monstata. Popisivači će biti isplaćeni nakon što popisne komisije lokalnih samouprava dostave finansijski obračun

57263 pregleda 143 reakcija 115 komentar(a)
“Preuranjeno govoriti o analizama... broja stanovništva”: predstavnici Monstata na jučerašnjoj sjednici odbora, Foto: Skupština
“Preuranjeno govoriti o analizama... broja stanovništva”: predstavnici Monstata na jučerašnjoj sjednici odbora, Foto: Skupština

U 13 crnogorskih opština, uglavnom na sjeveru države, broj stanovnika je smanjen u odnosu na 2011. godinu.

To se može zaključiti na osnovu izvještaja Monstata o broju popisanih stanovnika do 26. decembra, dva dana prije zaključenja ovogodišnjeg popisa, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Do juče je u Crnoj Gori ukupno popisan 618.351 stanovnik, što je 99,7 odsto u odnosu na popis 2011. koji je pokazao da u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika.

Izvještaj Monstata koji je juče dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa, pokazuje da je, od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština popisano manje stanovnika.

To bi moglo da znači da manje stanovnika ima u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, u Danilovgradu i u Kotoru.

Više stanovnika, prema broju do sada popisanih, imaju Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje.

U većini opština ostao je mali broj nepopisanih birača, tako da će se ove brojke neznatno primijeniti do okončanja popisa, tvrde izvori “Vijesti”.

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je juče na sjednici skupštinskog Odbora za praćenje popisa, da je preuranjeno govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva.

“Stranci će biti u stvarnom stanovništvu ako zadovoljavaju mjesto uobičajenog boravka”, kazala je odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Nikole Rovčanina koji je podsjetio da je 2011. bilo osam odsto stranaca u Crnoj Gori.

Izvršni direktor Monstata Miroslav Pejović kazao je da su popisivači koji su koristili “piši-briši” olovke u Podgorici procesuirani, a da će materijal iz ostalih opština biti proslijeđeni Upravi policije.

On je istakao da pojedini popisivači nisu znali da koriste piši briši olovke, ali i da je vjerodstojnost tih podataka u potpunosti tačna i da je sa tim popisivačima raskinut ugovor.

Pejović je kazao da je posljednji slučaj bio prije desetak dana u Danilovgradu i Budvi.

Na pitanje poslanika da li su tačni navodi da nekim popisivačima nisu produženi ugovori, Snežana Remiković je odgovorila da je popis u preko polovine ukupnog broja opština završen i da određenom broju popisivača zbog toga ugovor nije bio produžen.

Iz Monstata su “Vijestima” rekli da popisivači nisu isplaćeni ni u jednoj opštini, a isplate koje su bile odnose se na dnevnice usljed prisustva obukama, kao i predviđene telefonske troškove.

Najavili su da će popisivači biti isplaćeni nakon što popisne komisije lokalnih samouprava dostave finansijski obračun (finansijske obrasce) Upravi za statistiku.

Iz Monstata su kazali da, u skladu sa odlukom koju je usvojila Vlada, popisivaču pripada naknada za popunjavanje popisnih upitnika u iznosima od 80 centi (upitnik koji sadrži samo podatke o stanu), dva eura (upitnik za lice) i 2,5 eura za upitnik za stan i domaćinstvo koji sadrži podatke o stanu i licima (P-2).

Plužine izgubile trećinu stanovnika, veliki "priliv" u Petnjici, Gusinju, Rožajama i Plavu

Ako se analizira broj popisanih stanovnika, procentualno najviše stanovnika izgubile su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andrijevica i Kolašin po 19,5 odsto, Mojkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku je popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto manje, Nikšiću deset odsto, u Bijelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

Značajan rast broja stanovnika, ako se uzme u obzir broj popisanih, zabilježen je u Petnjici, Gusinju, Plavu i Rožajama, opštinama koje se godinama suočavaju sa odlivom stanovništva.

U Petnjici je popisano 34,4 odsto više građana u odnosu na raniji popis, u Gusinju 27,5 odsto, a u Plavu i Rožajama oko 20 odsto.

U glavnom gradu Podgorici, živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori. Do 26. decembra popisano je 3,1 odsto više u odnosu na raniji popis.

Rast broja stanovnika bilježe i opštine Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Tuzi i Zeta.

U Baru je popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniji popis, Budvi 22,5 odsto više, Herceg Novom oko pet odsto više, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima je do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011.

Za opštine formirane nakon 2011. Monstat je za upoređenje koristio podatke dok su bile u sastavu drugih lokalnih samouprava.

Gdje su stranci?

Razne procjene od napada Rusije na Ukrajinu početkom prošle godine govore o različitom broju Ukrajinaca, Rusa koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i Turaka nakon neuspjelog puča u toj zemlji 2016. godine. Procjene se kreću od nekoliko desetina hiljada do preko stotinu hiljada. Posljednji podatak UNHCR-a govori da ovdje boravi oko 60.000 izbjeglica iz Ukrajine.

Monstat je nedavno saopštio “Vijestima” da u popisom obuhvaćeno stanovništvo spadaju i crnogorski državljani koji borave u zemlji ili inostranstvu, kao i stranci koji zakonito borave u Crnoj Gori.

Pošto je broj stanovnika po još nezavršenom popis približan onom iz 2011. godine, nije jasno da li je broj crnogorskih državljana koji iz bilo kog razloga nisu popisani istovjetan broju novopridošlih stranaca ili nešto nije u redu sa popisivanjem stranaca. Postoje spekulacije da veliki broj stranaca, posebno Ukrajinaca i Rusa nije želio da otvara vrata popisivačima kako se ne bi popisao ali i da neki popisivači nisu puno ni insistirali da se stranci popišu.

“U ovom momentu ne raspolažemo traženim podatkom. Isti će biti dostupan kao rezultat popisa i to preliminarni, najkasnije 30 dana od završetka popisa, a konačni podatak u drugoj polovini 2024. godine”, odgovorio je nedavno Monstat na pitanje “Vijesti” koliko je do sada popisano stranaca.

Bonus video: