Upravni sud odbio tužbu Grbovića

Bivši predsjednik Opštine Nikšić tražio poništenje rješenja da mu se ukine pravo na naknadu po prestanku funkcije

8688 pregleda 65 reakcija 8 komentar(a)
Grbović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Grbović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu bivšeg predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića koji je tražio poništenje rješenja Opštine da mu se ukine pravo na naknadu po prestanku funkcije.

Tadašnji v.d. predsjednika Opštine, Dragan Perović je 10. novembra 2020. godine potpisao rješenje kojim je Grboviću omogućio ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od godine, iako je Grboviću 26. oktobra 2020. godine prekinut mandat predsjednika Opštine Nikšić usljed napunjenih 67 godina života i 40 godina radnog staža, čime je stekao uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona i ostvarivanje prava na penziju.

Po tom osnovu Grboviću su u periodu od 10. novembra 2020. godine do 9. novembra naredne godine isplaćivane mjesečne neto zarade u ukupnom iznosu od 27.973 eura. Isplaćivanje je prestalo 9. novembra 2021. godine kada je sadašnji predsjednik Opštine Marko Kovačević, na inicijativu predsjednika Skupštine opštine Nikšić, Nemanje Vukovića, poništio pomenuto rješenje.

Po ocjeni Upravnog suda, Grboviću nije pripadalo pravo na naknadu imajući u vidu činjenicu da je prije podnošenja zahtjeva ostvario pravo na penziju i po godinama starosti i po godinama staža, a i rješenje o naknadi je donio nenadležni javnopravni organ (v.d.predsjednika Opštine, umjesto Odbor za izbor i imenovanje).

„Presuda Upravnog suda Crne Gore potvrdila je, osim da je Grbović nezakonito oteo gotovo 28.000 eura od građana Nikšića i tvrdnju, koju sam potkrijepio krivičnom prijavom, da je v.d. predsjednika Opštine, gospodin Perović, počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. To je manir funkcionera DPS-a i njihov odnos prema novcu građana, ali im ovog puta nije pošlo za rukom i moraće da vrate oteto. Navedena presuda zaista uliva nadu da će u vremenu pred nama i visoki funkcioneri, baš kao i svi drugi koji se ogriješe o zakon, odgovarati pred licem pravde i, u konačnom, biti adekvatno kažnjeni za svoje postupke. U ovom slučaju smo razobličili klasični obrazac korupcije na visokom nivou, a time i namirili pravdu i ojačali prevenciju, kako više niko ne bi ni pokušao da razmjenjuje protivusluge preko leđa građana“, kazao je predsjednik SO Nemanja Vuković za "Vijesti".

Grbović nije želio da komentariše odluku Upravnog suda.

Bonus video: