Protest ispred Skupštine uoči premijerskog sata - “Bezbjednost: pravo, ne privilegija”

Najavljeno da će Spajiću biti uručena lista zahtjeva sa predlozima konkretnih mjera za sprječavanje nasilja

5132 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Skupštine, Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine, Foto: Luka Zeković

Centar za ženska prava i građanska inicijativa “Poslednja kap” najavili su za 28. decembar protest pod nazivom “Bezbjednost: pravo, ne privilegija”.

Protest je, kako je saopšteno, reakcija na "niz brutalnih nasilnih događaja, od kojih su neki imali tragičan ishod i neadekvatni odgovor sistema, čiji je rezultat i sporna presuda za ubistvo Zimrite Nerde".

Protest će se održati u 11 časova ispred Skupštine, kada počinje i premijerski sat. Dodaju da će, uoči okupljanja, premijeru Milojku Spajiću biti uručena lista zahtjeva sa predlozima konkretnih mjera za sprječavanje nasilja.

"Ignorisanje nasilja nas je u samo proteklih šest godina koštalo života 15 žena. Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da, umjesto 'tvitovanih' obećanja i fraza obesmišljenih ponavljanjem bez konkretnog djelovanja, konačno preuzme odgovornost i posveti se sprječavanju nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnom kažnjavanju kako počinilaca, tako i odgovornih lica u institucijama čiji su propusti ugrozili živote i bezbjednost žrtava. Pozivamo na solidarnost u borbi za pravo na život bez nasilja svih građanki i gradjana Crne Gore", zaključuju.

Bonus video: