ANIMA: Pravdu zaslužuju svi bez obzira gdje i na kom su se mjestu našli u vrijeme ratnih dešavanja

ANIMA traži od poslanika da amandmanski djeluju i izjednače sve žrtve rata

2138 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor pozvao je poslanike da na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidnoj zaštiti koji su podnijeli poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, reaguju amandmanski i izjednače sve civilne žrtve rata a ne samo neke.

"Crna Gora je umješana u ratna dešavanja devedesetih. Njene institucije učestvuju u projektovanju zaborava, selektivnog kažnjavanja i neadekvatnog odnosa prema zločinima i žrtvama što ometa suočavanje sa prošlošću, zadovoljenje pravde i stvaranja mira. Odlukom da se na selektivan način da status civilne žrtve rata samo “našim žrtvama” a ne nekim “drugim”, nastavilja se ratna politika. Neprihvatljivo je dijeljenje žrtava po osnovu etničkog porjekla i vjeroispovjesti", smatraju iz ANIME.

Oni traže od poslanika da poštuju dostojanstvo žrtava bilo koje nacionalnosti, etnickog porjekla i vjerosipovjesti.

"Pravdu zaslužuju svi bez obzira gdje i na kom su se mjestu našli u vrijeme ratnih dešavanja. Mir i povjerenje među zajednicama se gradi prihvatanjem odgovornosti za učinjeno i poštovanjem svih, i jednakim tretmanom za sve", zaključuje se u saopštenju.

Na poslanike su apelovali i iz Akcije za ljudska prava (HRA) i Udruženja "Štrpci - protiv zaborava".

Bonus video: