Protest prosvjetnih radnika: Sindikat će pozvati na štrajk ako se ne izdvoji novac za povećanje zarada

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović poručio je da prosvjetni radnici "proizvode budućnost ove zemlje"

72731 pregleda 532 reakcija 364 komentar(a)
Sa protesta posvjetnih radnika, Foto: Luka Zeković
Sa protesta posvjetnih radnika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2023. 15:25h

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da će taj sindikat, ukoliko se ne izdvoji 18 miliona za povećanje zarada prosvjetnim radnicima, pozvati sve prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu.

Sindikat prosvjete organizovao je protest ispred Skupštine, jer Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu zaposlenima u toj oblasti nije predviđeno povećanje zarada od deset odsto. Protest je simbolično zakazan u pet do 12, kao "javni čas".

Božović je kazao da od poslanika ne traže "ništa specijalno". "Od vas ne tražimo da nas primite na razgovore, pred vama je najlakši zadatak, da ispoštujete ono što je potpisano".

Poručio je da prosvjetni radnici proizvode budućnost države. Kazao je da je predsjednik Vlade Milojko Spajić u ekspozeu najavljivao da će prosvjetni radnici biti zadovoljni i motivisani.

"U ekspozeu ste najavili da će prosvjeta da vam bude u fokusu. Da će prosvjetni radnik da bude u središtu obrazovanog procesa i da će prosvjetni radnik biti zadovoljan i motivisan. Nešto sam mišljenja da se Vaš ekspoze poslije mjesec dana raspada, makar u tom dijelu, kao mjehur od sapunice. Jeste li Vi od onih premijera koji su nam poručivali prethodnih godina i decenija da smo samo potrošačka jedinica koja troši, a ništa ne proizvodi? Mi, gospodine premijeru, proizvodimo budućnost ove zemlje. Dok to naši vlastodršci ne shvate, da je prosvjeta stub i motor razvoja jedne zemlje, našem društvu neće biti dobro", kazao je na skupu predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Božović je rekao da su bez ikakve najave saznali da Vlada "ne planira da ispoštuje Granski kolektivni ugovor" koji je potpisala sa prosvjetnim radnicima. Naveo je da je današnji skup "iznuđen potez".

"Bilo je priče da sindikat ne umije da pregovara, da smo prevareni, ja ne mogu da vjerujem da mi imamo Vladu koja bi prevarila prosvjetne radnike", dodao je.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković rekao je da ne sumnja u uspjeh protesta, "Samo podnošenje tužbe od strane 15.000 zaposlenih koštaće nekih 18 miliona eura", dodajući da ne želi da drugo polugodište započne štrajkom.

Profesorica Srednje mješovite škole "Braća Selić" iz Kolašina Ivana Šćepanović poručila je da učitelj svima postavlja temelje obrazovanja i da čine sve da učenici budu, kako kaže, intelektualna snaga države.

"Mi smo riješili da naš život posvetimo obrazovanju i vaspitanju, ćutali smo ne zato što se plašimo već jer smo svjesni odgovornosti našeg posla", dodala je ona.

Prema njenim riječima oni se nisu okupili samo zbog obećanih povećanja.

"Tu smo da podsjetimo Crnu Goru da smo mi sa njihovom djecom i kad uče i kad ne uče, i kad su pristojni i kad nijesu, slušamo, pomažemo i to je naš posao jer je najljepši na svijetu", kazala je Šćepanović.

Zbog skupa je blokiran saobraćaj ispred zgrade parlamenta. Na protestu se mogu vidjeti transparenti s porukama: "Ministarko, ne umanjujte nam zarade", "Prekršena prava - zgažena budućnost", "Obrazovanje nije na prodaju", "Za bolje sjutra, pravda za prosvjetu danas", "Sindikat brani prosvjetu, brani i tvoju djecu"...

Božović je ranije rekao da organizovanje protesta nisu od „sveg srca željeli“, ali da su primorani. „Prosvjetnim radnicima prirodno okruženje je učionica, a ne ulica, ali smo satjerani uz zid da branimo pravo, pravdu i dostojanstvo prosvjetnog radnika“, naveo je tada Božović.

"Vijesti" su jutros objavile da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Sindikat prosvjete nikada nisu razgovarali o povećanju zarada od januara 2024, niti su formirali komisiju i potpisali poseban sporazum, kako to predviđa Granski kolektivni ugovor (GKU), usvojen još 30. decembra prošle godine. Iz sindikata kažu da ih niko nije zvao na razgovor i konsultacije prije usvajanja Predloga zakona o budžetu.

Bonus video: