IA: Za 16 policijskih službenika postoje bezbjednosne smetnje za njihov dalji rad

Postojanje bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju predstavlja težu povredu službene dužnosti policijskih službenika, na osnovu čega se može pokrenuti disciplinski postupak

15556 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Za 16 policijskih službenika postoje bezbjednosne smetnje za njihov dalji rad u policijskom zvanju.

To je, kako su saopštili iz Instituta alternativa, utvrdila Komisija za provjeru bezbjednosnih smetnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), od kako je formirana 10. maja 2022. godine.

Istraživačica javnih politika Instituta alternativa, Dragana Jaćimović navela je da prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju postoje ako službenik održava veze sa članovima organizovanih kriminalnih grupa, teroristima i licima koji nevlašćeno prikupljaju podatke ili se sumnja da pripadaju takvim grupama ili ako je registrovano kao korisnik opojnih droga.

"Komisija ne može da postupa samoinicijativno, već provjere može započeti samo na zahtjev neposrednog rukovodioca policijskih službenika. U prvoj godini rada, do maja 2023. godine, Komisija je zaprimila svega tri zahtjeva, dok je u drugoj polovini godine povećan broj, pa ukupan broj zahtjeva za provjeru iznosi 23, zaključno sa 10. novembrom 2023. godine. U odnosu na 23 pokrenuta postupka, Komisija je do sada sačinila 16 izvještaja sa mišljenjem o postojanju bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju, pokazuju podaci dostavljeni putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama", piše u saopštenju IA.

Postojanje bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju predstavlja težu povredu službene dužnosti policijskih službenika, na osnovu čega se može pokrenuti disciplinski postupak.

"Institut alternativa će nastaviti da prati ove postupke do konačnog ishoda i da vidi kojim mjerama će utvrđeno postojanje bezbjednosnih smetnji rezultirati. Komisija izvještaje sa mišljenjem o postojanju bezbjednosnih smetnji dostavlja ministru u roku od 30 dana od dana izvršenih provjera. Osim ministru, ovi izvještaji se dostavljaju i Odboru za bezbjednost i odbranu na upoznavanje", objasnila je Jaćimović..

Neposredni rukovodioci su podnijeli zahtjev za provjeru policijskih službenika iz sljedećih organizacionih jedinica: OB Kotor četiri osobe, OB Podgorica šest osoba, OB Bijelo Polje jedna osoba, Sektor za borbu protiv kriminala četiri osobe, Sektor za posebne namjene dvije osobe, Odjeljenje za koordinaciju policijskih i sa njima povezanim poslovima jedna osoba i u Sektoru granične policije pet osoba.

"Osim provjere bezbjednosnih smetnji za policijske službenike koji su već u sistemu, ova Komisija je nadležna i za sprovođenje provjera za one koji tek treba da uđu u policijski sistem. Ova Komisija vrši provjere prilikom zasnivanja radnog odnosa u policijskom zvanju, prijema pripravnika, prijema na osnovno, odnosno visoko policijsko obrazovanje, kao i za nastavak pripravničkog staža, obuke ili stručnog osposobljavanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: