Vlast smatra da je budžet Opštine Nikšić održiv, opozicija da je potrošački

Šef Kluba odbornika "Evropskog tima za Nikšić", Boris Muratović rekao da ono što je ranije karakterisano kao populizam, najviše je na cijeni kod sadašnje vlasti. Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković kazao je da je inicijativa za besplatan vrtić dobra i da misli da će se, kada Nikšić dobije status grada, stvoriti pretpostavka da u budžet uđe ta stavka

8386 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Opštine Nikšić, Zoran Šoškić, smatra da je budžet za narednu godinu, koji je planiran na 31,35 miliona eura, ili 4,5 miliona više u odnosu na budžet za 2023, finansijski održiv, da neće doći do njegovog rebalansa, a ako dođe volio bi da to bude zbog povećanja prihoda.

"Sopstveni prihodi su 9,6 miliona eura, zakonom ustupljeni prihodi 8,0 miliona eura, od donacija 300 hiljada eura, transfera Budžeta države 200 hiljada eura, 6,5 miliona od Egalizacionog fonda i sredstava prenešenih iz prethodne godine 5 miliona i 850 hiljada eura. Ovakvi prihodi će sigurno biti i ostvareni u narednoj godini", kazao je Šoškić na sjednici Skupštine Opštine.

Prema njegovim riječima, radili su na tome da budžet bude dobro projektovan i održiv i da traje ne samo godinu, nego čitav niz godina.

Zoran Šoškić
Zoran Šoškićfoto: Svetlana Mandić

Za razliku od njega, odbornici "Evropskog tima za Nikšić", koga predvodi DPS, smatraju da je budžet neodrživ, da nema kapitalnih investicija i da je riječ o potrošačkom, a ne o investicionom budžetu. Prema riječima šefa Kluba odbornika "Evropskog tima za Nikšić", Borisa Muratovića, ono što je ranije karakterisano kao populizam, sad je najviše na cijeni kod sadašnje vlasti.

"Imali smo tada situaciju, kada su se ugovori o dijelu pominjali na sva zvona, kako je to bio predizborni budžet prethodne vlasti, kada su ti ugovori o dijelu iznosili 156.000 eura. Ugovori o djelu sada iznose 5,26 puta više ili 816.000 eura. Mislim da brojke govore same za sebe. Radi se o političkom zapošljavanju, nepotizmu koji je nikad veći. Prije su uvijek govorili da su kancelarije u Opšini pune, da nema gdje da se sjedne. Ja ne znam sad gdje sjede ovi ljudi, ako nijeste nabavili neko istureno odjeljenje, o čemu nismo upućeni", kazao je Muratović.

Istakao je da se ne može govoriti o investicionom budžetu, jer se gotovo svake godine prenose određena sredstva.

"Razumijem da mi moramo imati određena sredstva koja ćemo prenositi da bi Opština mogla funkcionisati u prvim mjesecima naredne godine, ali ako smo prošle godine prenijeli oko tri miliona eura, ove godine prenosimo 5,850 miliona eura, očigledno se ne govori o domaćinskom poslovanju, jer mi imamo rast na kontima i ugovorimo o službenim putovanjima i reprezentaciji, ugovorimo o dijelu, tih potrošačkih struktura koje se odnose na nedomaćinsko ponašanje. Ovdje se radi o neprofesionalizmu, o nemanju ideja i imam pitanje za svakoga iz lokalne vlasti, da mi navede jedan kapitalni projekat koji je sproveden u Opšini u prethodne tri godine, a da je isti Opština sprovela. Ne možemo sve projekte koji se sprovode u Nikšiću delegirati državnom nivou", kazao je Muratović.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je zamjena LED rasvjete u opštini Nikšić zaduženje od 9,5 miliona eura, i da će se iz lokalnog budžeta, u narednih 20 godina, isplaćivati godišnje po 404 hiljade izvođačima radova koji su stavili falš sijalice, i gdje grad uopšte nije osvijetljen. Trenutne sijalice, prema njegovim riječima, ne mogu da osvijetle isti svjetlosni pojas kao ranije.

Dotakao se i istraživanja koje je sproveo UNDP i koje je pokazalo da 80 odsto mladih Nikšićana ne prisustvuje kulturnim događajima i rekao da se mora uraditi sve da se takva situacija promijeni, ali i da se omladini ponudi neka bolja perspektiva.

"Mislim da treba da udružimo snage i da stavimo na raspolaganje svu ekspertizu koju imamo i sa jedne i sa druge strane da bismo promijenili stvari na bolje. A čini mi se da ćemo biti još u većim problemom kada za nekih pet, šest mjeseci dobijemo rezultate aktualnog popisa, pritom mislim na ekonomski parametar, ali i na demografsku sliku grada. E onda ćemo tek morati malo da razmislimo, čini mi se, i odgovornije i malo hrabrije, jer uz hrabrije odluke čini mi se da će doći neka bolja vremena", poručio je Muratović.

Njegovo partijski kolega Rajko Perović takođe smatra da mora doći do rebalansa budžeta, posebno ako se zna da je na današnji dan .izvršenje kapitalnog budžeta malo više od 39 odsto.

"Potpuno smo nesvjesni strukture budžeta. Naši sopstevni prihodi su svega 9,591 miliona i ili 30 odsto. Da nije prenesenih sredstava nama bi bio deficit preko 20 odsto. Ddolazimo da imamo između 35 i 40 odsto utroška kapitalnog budžeta. Ovakav budžet Opštine Nikšić je komunalni servis građana. Nećemo da budemo opozicija gradu, bićemo uzdržani. Nama je interes da Nikšić krene u budućnost", kazao je Perović.

Podsjetio je da u budžetu nema stavke koja se odnosi na izgradnju nove deponije, odnosno spalionice.

"Dok pronađete lokaciju nama treba 27 mjeseci da se krene sa izgradnjom spalionice, a vi ni lokaciju nijeste našli", kazao je Perović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da ih je Uprava za kapitalne investicije obavjestila da je opština Nikšić najbolje utrošila kapitalni budžet i da za narednu godinu ima najviše spremnih projekata koji će ući u kapitalni budžet. Pomenuo je projekte koji su realizovani i započeti ove godine.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima izvjesno je da će naredne godine početi projekat gradnje nove zgrade Filološkog fakulteta, a vjeruje i da će doći do valorizacije kompleksa Željezare u okviru kojeg se planira realizacija projekta "Sunčani grad", ali da ih sputava to što Planski dokument za opštinu Nikšić nije usvojen.

Kovačević je istakao da stanje javne rasvjete nije toliko katastrofalno, da sva ušteda ne ide izvođaču, te da je pasivna zarada Opštine u garantnom periodu preko dva miliona eura, kao i da su uštede po osnovu električne energije 170 hiljada u odnosu na godinu ranije.

Potpredsjednik Skupštine, Arsenije Lalatović, govoreći u ime Kluba odbornika "Za budućnost Nikšića" kazao je da će ta koalicija podržati predlog budžeta, da vjeruje da je isti održiv i da ima puni smisao, dok je odbornica Anica Đurović, odbornica Ujedinjene Crne Gore. istakla da vjeruje da su subvencije u poljoprivredi vjetar u leđa poljoprivrednim proizvođačima.

"Za 2024. godinu izdvajamo skoro pola miliona što je svakako odličan iznos. Smatrala sam da subvencije treba da budu za krompir jer je neosporna činjenica da su proizvođači iz Nikšića poznati po toj proizvodnji. Nikšić treba da iskoristi svoj brend – krnovski i grahovski krompir“, kazala je Đurović.

Đurović
Đurovićfoto: Svetlana Mandić

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio je tri amandmana koji se odnose na povećanje stipendija, uvođenje novog socijalnog servisa Junior i studentske kartice i na obezbjeđenje besplatnog vrtića za svu djecu, dok je Anica Đurović podnijela amandman koji se odnosi na izdvajanje sredstava za subvenciju za podsticanje poljoprivredne proizvodnje. Kovačević je prihvatio amandman Anice Đurović, kao i "Evropskog tima za Nikšić" koji se odnosi na povećanje stipendija sa stotinu na 150 eura.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković kazao je da je inicijativa za besplatan vrtić dobra i da misli da će se, kada Nikšić dobije status grada, stvoriti pretpostavka da u budžet uđe ta stavka.

"Jedna od naših inicijativa je bila da u budžet uđe i stavka finansiranja školskog pribora za sve osnovce. To smatramo važnim, ali smo odustali od te inicijative zbog same strukture našeg budžeta, jer je oko 400 000 eura zaista bilo veliko opterećenje za opštinski budžet, te smo odlučili da razmotrimo kako da ovu inicijativu integrišemo u narednoj godini”, kazao je Vuković.

Istakao je da je zahvaljujući odbornici Anđeli Vojinović u kapitani budžet ušla rekonstrukcija Dječjeg dispanzera, adaptacije oba sprata i da je potpisan ugovor za rekonstrukciju fasade i zamjenu bravarije.

Prema riječima Kovačevića najveći problem JPU "Dragan Kovačević" je nedostatak kapaciteta Opština radi na njihovom proširivanju.

Dnevni red je obuhvatao 24 tačke, a odlukom većine dopunjen je i razmatranjem inicijative da opština Nikšić bude kandidat za kulturnu Evropsku prijestonicu Crne Gore. Sjednica će biti nastavljena sjutra.

Bonus video: