Podrška za mlade preduzetnike iz Kolašina iz lokalnog budžeta

Odbornici su usvojili i zaključak da se formira radna grupa koja bi utvrdila činjenično stanje oko zgrade za socijalno stanovanje u Ulici Dunje Đokić, u kojoj je još pola stanova godinama nezavršeno

2090 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Podrška mladim preduzetnicima, od sada će, kako su na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) odlučili odbornici, biti obezbjeđivana iz lokalnog budžeta. Kriterijumi i način na koji će biti dodjeljivana, definisani su odlukom koju su glasali svi odbornici, a koju je predložio Pokret Zajedno gradimo Kolašin.

Odlukom lokalnog parlamenta uvećana je i podrška ženskom preduzetništvu, pa sada iznosi 15.000, umjesto, dosadašnjih, 10.000 eura. Pored tog uvećanja, odbornici su bili jednoglasni podržali odluku da povećaju svoje naknade, koje će ubuduće iznositi 270 eura.

U provom dijelu današnje sjednice Skupštine opštine Kolašin, pred odbornicima su bili godišnji finansijski planovi, program rada i izvještaji preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalni, kao i Centra za kulturu.

Tokom tog dijela sjednice skrenuta je pažnja i na problem, koje je Komunalnom i Vodovodu i kanalizaciji donijelo povećanje plata, uslovljeno Granskim kolektivnim ugovorom. Uvećanje rashoda za zarade u tim preduzećima iziskuje, kazali su direktori, a odbornici i predstavnici izvršne vlasti se saglasili, podrška sa državnog nivoa, kako bi se obezbijedila održivost.

Predsjednik Opštine Petko Bakić je rekao je da će Opština imati sluha za takvu situaciju i da će, u okviru svojih mogućnosti, nalaziti načine da podrži ta preduzeća, angažujući ih u radovima koji se plaćaju iz lokalnog budžeta.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Prema riječima odbornice Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Marte Šćepanović, treba kroz Zakon o finansiranju lokalnih samouprava nalaziti način da se opštinama povećaju prohodi zbog, kako je rekla, ogromnih nametnutih obaveza tim preduzećima.

Tokom skoro osam sati rada, lokalni parlament je dao saglasnost za zaključenje ugovora o grantu opštini Kolašin od Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF). Riječ je o grantu za unapređenje sistema otpadnih voda i vodoosnabdijevanja u sjevernom dijelu Crne Gore (Kolašin, Rožaje i Mojkovac).

Izglasan je i Memorandum o saradnji sa opštinom Kruševo (Republika Sjeverna Makedonija). Usvojen je i Akcioni plan za mlade za narednu godinu. Postignuta je saglasnost odbornika vlasti i pozicije da se formira radna grupa, koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje u vezi sa zgradom za socijalno stanovanje, u kojoj je polovina stanova već godinama nezavršena.

Odbornici su usvojili i zaključak da se formira radna grupa koja bi utvrdila činjenično stanje oko zgrade za socijalno stanovanje u Ulici Dunje Đokić, u kojoj je još pola stanova godinama nezavršeno.

U nastavku rada odbornici kolašinske SO raspravljaće o predlogu Odluke o budžetu za narednu godinu.

Bonus video: