"Domen" traži od države 45 miliona eura odštete

U Privrednom sudu zaključena glavna rasprava u procesu koji se vodi po tužbi protiv države

11498 pregleda 6 komentar(a)
Presuda u roku od 30 dana: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Presuda u roku od 30 dana: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Kompanija “Domen” traži od države 45 miliona eura odštete jer im ugovor za registraciju oznake.me nije automatski produžen.

To su juče u Privrednom sudu u završnoj riječi pred sutkinjom Natašom Bošković kazali punomoćnici te firme, advokati Savo Jasnić i Mirko Đekić.

Zastupnici “Domena” pojasnili su da se vrijednost ovog spora odnosi na period od 31. marta ove do 31. marta 2033, kao i da ta vrijednost po svakoj godini iznosi 4,5 miliona, odnosno 45 miliona eura ukupno.

“Suština ovog spora ogleda se u utvrđivanju ključnih činjenica da li je tužena (država Crna Gora) primila k znanju iskaz namjere o produženju predmetnog ugovora u ugovornim rokovima te da li je postupala po istom i da li je u ugovorom predviđenim rokovima osporila produženje istog”, naveli su punomoćnici kompanije.

Jučerašnjim ročištem je zaključena glavna rasprava, a sud će odluku donijeti u zakonskom roku od 30 dana i dostaviti je strankama.

“Domen” je agent registracije.me oznake od 2008. godine. Oni su ljetos Privrednom sudu podnijeli predlog za određivanje privremene mjere i tražili da sud zabrani državi da sprovede javni poziv za izbor novog agenta “do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za utvrđivanje punovažnosti ugovora, koji će predlagač (‘Domen’), radi opravdavanja određene privremene mjere, pokrenuti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ovog rješenja”.

Privredni sud je usvojio predlog “Domena” i odredio privremenu mjeru. Ta kompanija nakon toga podnosi tužbu protiv Crne Gore. Država je izjavila prigovor, a vijeće Privrednog suda ga usvojilo, ukinulo privremenu mjeru i vratilo slučaj na ponovni postupak i odlučivanje.

Jasnić i Đekić dalje pojašnjavaju da postoji dokazni materijal koji potkrepljuje oštetni zahtjev, kao i da je sve jasno “iz hronologije događaja između 24.5.2022. do sjednice Vlade, 2.6.2022. godine, zatim patreon sastanak ‘Otvoreno sa premijerom’ 6.6.2022. i konačno prvog pisanog dokumenta koji je ‘Domen’ dobio od Vlade 14.12.2022. godine”.

Posebno su ukazali na to da je bivši premijer Dritan Abazović u svom iskazu naveo da je bio upoznat sa namjerama “Domena” o produženju ugovora, te da je Vlada dala u redovnu proceduru pitanje koje se tiče produženja.

Oni su još problematizovali svjedočenja državnih službenika u vezi sa prijemom mejla, za koji tvrde da je jedan od krunskih dokaza. Predložili su da sud usvoji tužbeni zahtjev i predlog za određivanje privremene mjere.

Zastupnica države Sandra Filipović iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa ističe da je ugovorni odnos države sa “Domenom” prestao 31. marta ove godine, a da tužilac nije dostavio relevante dokaze suprotno.

Ona je kazala da je “Domen” zaključenjem Aneksa II 2012. godine pristao na regulisanje ugovornog odnosa sa završetkom posljednjeg dana marta ove godine, a da je istim Aneksom “derogirao odredbe osnovnog ugovora, koje se odnose na produženje na koje se poziva”.

“Da je tužilac bio svjestan isticanja ugovora govori upravo dokaz i postavljeno pitanje premijeru Abazoviću koje glasi na davanje uputstva kako da nastave ugovorni odnos sa državom, dok akt za koji tužilac tvrdi da je ponuda nije na jeziku koji je ugovoren u konkretnom, dok nema dokaza kome je i kako uručen, a s obzirom da je navodno poslat mejlom morao je biti praćen zahtjevom za potvrdu prijema shodno Zakonu o elektronskom dokumentu, koji tužilac nije dostavio sudu”, rekla je Filipović.

Poručila je da se “Domen” upustio u pregovore o mogućim uslovima produženja ugovora čime je, kako kaže, demantovao svoje tvrdnje o automatski produženom ugovoru. Dodala je da nisu ispunjeni zakonski uslovi za određivanje predložene privremene mjere, jer tužilac “nije dokazao postojanje vjerovatnoće potraživanja niti opasnost da će isto biti osujećeno ili otežano”.

“Stoga predlažemo sudu da odbije tužbeni zahtjev i zahtjev za određivanje privremene mjere”, zaključila je.

Bonus video: