Ispred Skupštine danas protest "Bezbjednost: pravo, ne privilegija"

Protest će početi u 11 sati, organizatori saopštili da se organizuje kao reakcija na niz "brutalnih nasilnih događaja"

4075 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Skupštine, Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine, Foto: Luka Zeković

Protest u cilju sprečavanja nasilja nad ženama, ali i zaštite žrtava i adekvatnog kažnjavanja počinilaca, biće održan danas u Podgorici pod sloganom "Bezbjednost: pravo, ne privilegija".

Iz nevladine organizacije Centar za ženska prava (CŽP) i građanske inicijative Poslednja kap najavili su da će protest početi u 11 sati ispred Skupštine Crne Gore, u isto vrijeme kada počinje i Premijerski sat.

Organizatori su saopštili da se protest organizuje kao reakcija na niz "brutalnih nasilnih događaja", od kojih su neki imali tragičan ishod, kao i na neadekvatni odgovor sistema, čiji je rezultat sporna presuda za ubistvo Zimrite Nerde.

Iz NVO CŽP i Posljednja kap su najavili da će, pred okupljanje, premijeru Milojku Spajiću uručiti listu zahtjeva sa predlozima konkretnih mjera za sprečavanje nasilja.

“Ignorisanje nasilja nas je u samo proteklih šest godina koštalo života 15 žena”, poručili su organizatori.

Oni, kako su naveli, zahtijevaju od Vlade da konačno preuzme odgovornost i posveti se sprečavanju nasilja, zaštiti žrtava i adekvatnom kažnjavanju počinilaca, ali i odgovornih lica u institucijama čiji su "propusti ugrozili živote i bezbjednost žrtava”.

"Umjesto tvitovanih obećanja i fraza obesmišljenih ponavljanjem bez konkretnog djelovanja", naveli su organizatori.

Iz NVO CŽP i Posljednja kap su pozvali na solidarnost u borbi za pravo na život bez nasilja svih građanki i gradjana Crne Gore.

Bonus video: