Dobardžić Kurti izabrana za članicu ECRI

ECRI je nadzorno tijelo SE sa najširim mandatom, kojem je povjeren zadatak borbe protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i homofobije iz perspektive zaštite ljudskih prava, standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima, dodatnih protokola i drugih instrumenata Savjeta

2650 pregleda 0 komentar(a)
Nerma Dobardžić Kurti, Foto: Ombudsman.co.me
Nerma Dobardžić Kurti, Foto: Ombudsman.co.me

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nerma Dobardžić Kurti, izabrana je za članicu Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI), u svojstvu nezavisne ekspertkinje iz Crne Gore.

Kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, nju je na tu funkciju izabrao Komitet ministara Savjeta Evrope (SE).

Mandat Dobardžić Kurti počeo je u decembru i trajaće pet godina.

Iz institucije Ombudsmana su kazali da to ne sprječava Dobardžić Kurti da obavlja funkciju zamjenice Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, ranjive grupe i rodnu ravnopravnost.

"Izbor Dobardžić Kurti za članicu ECRI-a predstavlja priznanje za stručnost u oblasti zaštite od diskriminacije i ljudskih prava generalno, kako lično za izabranu predstavnicu, tako i za instituciju Zaštitnika“, navodi se u saopštenju.

ECRI je nadzorno tijelo SE sa najširim mandatom, kojem je povjeren zadatak borbe protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i homofobije iz perspektive zaštite ljudskih prava, standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima, dodatnih protokola i drugih instrumenata Savjeta.

Na standarde ECRI često se pozivaju druga nadzorna tijela SE, kao što je Evropski sud za ljudska prava, ali i institucije EU.

Mandat ECRI-ja se sprovodi kroz tri segmenta: posjete i izvještavanje o situaciji u zemljama članicama SE, saradnja sa civilnim sektorom i rad na opštim temema po kojima se daju odgovarajuće preporuke generalne politike.

ECRI čine stručnjaci iz država članica SE, kojima je dozvoljeno obnavljanje mandata, putem imenovanja od njihovih Vlada.

Bonus video: