Media centar: Vlada uvažila predloge NVO i EU

Iz Media centra su ocijenili da ovaj slučaj treba da bude, kako kažu, nauk Vladi da ne donosi ishitrene odluke bez konsultacija sa civilnim sektorom i EU institucijama

2919 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Media centar pozdravlja odluku premijera Milojka Spajića da uvaži predloge NVO i institucija EU i da se u Zakon o RTCG vrate odredbe kojima se osigurava finansijska nezavisnost nacionalnog javnog medijskog servisa, navodi se u saopštenju Media centra (MC).

Oni su naglasili da je prije 15 dana Vlada usvojila predlog Zakona o izmjeni zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore kojim je, kako su naveli, bilo predviđeno da se iz zakona izbriše garantovani iznos od 0,3% BDP (bruto domaćeg proizvoda) koji se godišnje usmjerava za finansiranje RTCG.

"Nakon upozorenja domaćih NVO, organizacije Reporteri bez granica i institucija EU, premijer je najavio da će u predlog Zakona o RTCG biti vraćena norma koja garantuje da se godišnje za finansiranje RTCG iz budžeta izdvaja 1,34% tekućeg budžeta države", dodali su.

Iz MC su ocijenili da ovaj slučaj treba da bude, kako kažu, nauk Vladi da ne donosi ishitrene odluke bez konsultacija sa civilnim sektorom i EU institucijama jer se, prema njihovim riječima, nepotrebno troši energija na popravljanju štete.

"Ishitreni potezi Vlade u neugodan položaj stavljaju resornu ministarku kulture i medija Tamaru Vujović, koja je samo prije nekoliko dana u Skupštini branila prvobitno loše rješenje, jer se postavlja pitanje autorstva predloženog lošeg rješenja koje se sada popravlja", dodali su.

Iz Media centra su ocijenili da RTCG mora da ima zakonom osiguranu finansijsku i uređivačku samostalnost kao preduslov za, kako kažu, profesionalan i odgovoran rad.

"Koliko je danas profesionalan RTCG pokazuje i ovaj slučaj u kojem RTCG nije imao hrabrosti da organizuje javnu debatu o izmjenama zakona, koji direktno utiče na smanjenje finansijske samostalnosti i potencijalni direktan uticaj vlasti. Čak je, na žalost, ignorisao vijest o zahtjevu najvažnijih crnogorskih medijskih nevladinih organizacija upućenih premijeru i Vladi ovim povodom", dodali su.

Iz MC su istakli da odnos Vlade prema RTCG, kao i prema svim drugim segmentima društva, ogleda se kroz kvalitet predloženih zakonskih rješenja, koja treba da, kako kažu, nastanu nakon širokog kruga konsultacija i ozbiljnih analiza

Pogrešne odluke nose često ozbiljne posljedice koje je kasnije teško popravljati", zaključili su u saopštenju

Bonus video: