Sektor na papiru, ljekova ni na vidiku: Ne nazire se datum početka proizvodnje medikamenata u Crnoj Gori

Galenska laboratorija u sistematizaciji postoji već dvije godine, a iz “Montefarma” kažu da je prvi zadatak priprema dokumentacije za ovaj složen projekat. U Ministarstvu još nije pokrenut postupak na zahtjev te ustanove za utvrđivanje uslova u pogledu opreme, prostora i kadra. Bivši premijer u martu saopštio da “Montefarm” može da počne sa proizvodnjom, makar ljekova široke potrošnje i da nije u pitanju filozofija

39275 pregleda 10 komentar(a)
Proizvodnja na dugom štapu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Proizvodnja na dugom štapu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dvije godine od kako postoji sektor za galensku laboratoriju u “Montefarmu”, ta ustanova nije proizvela niti jedan lijek, a ne nazire se ni datum početka proizvodnje.

“Montefarm”, odnosno Sektor za galensku laboratoriju koji zapošljava samo rukovoditeljku, takođe nemaju nijedan spreman dokument koji bi ponudili Ministarstvu zdravlja na saglasnost i time opravdali svoje postojanje.

Da bi počela proizvodnja ljekova galenska laboratorija mora da ispuni niz uslova, a Ministarstvu zdravlja dostave dokaze o tome kako bi dobili odobrenje za rad.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su “Vijestima” da “Montefarm” do sada nije pokrenuo postupak za utvrđivanje uslova u pogledu opreme, prostora i kadra i da je u Sektoru galenske laboratorije za sada privremeno raspoređena jedna zaposlena – rukovoditeljka.

Bivši premijer Dritan Abazović u martu ove godine tvrdio je da “Montefarm” može da počne da radi proizvodnju ljekova, makar široke potrošnje.

“Ako je ovo filozofija koja ne može da se izvede u Crnoj Gori, onda okej, ali ja vjerujem da može. Ne da vjerujem, nego sam siguran, da radi proizvodnju u početku manje komplikovanih ljekova, ali koji imaju veliku potrošnju u našim zdravstvenim ustanovama ili među građanima, a kasnije kako bude rasla firma da se specijalizuje za određene ljekove”, kazao je tada Abazović.

Napravili sektor, projekat složen

Iz “Montefarma” su rekli da je četvrti sektor galenske laboratorije osnovan prije dvije godine, nakon što je 27.12.2021. donesena odluka o izmjeni Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, na koju je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja.

Kazali su da je na mjesto direktora sektora raspoređena zaposlena, po profesiji diplomirani farmaceut sa radnim iskustvom od 37 godina, koja je upravo i učestvovala u pripremi sistematizacije radnih mjesta buduće laboratorije i izradi Pravilnika o uslovima za izradu galenskih ljekova.

Tvrde da je zadatak zaposlene da iz farmaceutskog ugla pripremi taj složeni projekat.

“Zadatak rukovoditeljke, a na osnovu dugogodišnje bogate radne biografije, su priprema ispunjenja niza preduslova prije konačne finalizacije ovog prilično složenog projekta, jer je ideja o ponovnom otvaranju galenske laboratorije ‘Montefarma’ stara 7-8 godina. Laboratorija će, shodno već usvojenoj sistematizaciji, imati diplomirane farmaceute užih specijalnosti, farmaceutske tehničare i određeni broj nemedicinskog kadra, te tek nakon postavljanja prvog plana proizvodnje i procjene početnog proizvodnog kapaciteta, obezbjeđenja sredstava, moći ćemo javnosti pružiti preciznije odgovore”, tvrde u ustanovi, na čijem je čelu Goran Marinović.

Marinović
Marinovićfoto: Luka Zekovic

Istakli su da su, kao jedina državna ustanova koja se bavi farmaceutskom djelatnošću, spremni da nastave sa pripremama za otvaranje galenske laboratorije, s tim da je pored stručnih i tehničkih priprema potrebno obezbijediti i sredstva uz podršku državnih organa.

“S obzirom da već decenijama Crna Gora nema državne rezerve ljekova i medicinskih sredstava, COVID je dodatno pokazao da je potpuna zavisnost od uvoza i te kako problematična za funkcionisanje sistema javnog zdravstva. Upravo je pandemija pogurala obje ideje, i galenske laboratorije i proizvodnje ljekova, te vjerujemo da će se postići dogovor na državnom nivou i krenuti u konačnu realizaciju za dobrobit cjelokupnog društva”, piše u odgovorima.

Iz “Montefarma” kažu da je ta ustanova prije više od dvije decenije u svom sastavu imala galensku laboratoriju koja je devedesetih prestala sa radom.

Naglasili su da Crna Gora uvozi značajan broj galenskih preparata, a da su ponovo pokrenuli istu ideju o proizvodnji iz više razloga.

“Jedan od njih je što među zaposlenima još uvijek imamo farmaceutski kadar koji je radio u našoj galenskoj laboratoriji, drugi je maksimalno smanjiti zavisnost apoteka Montefarm od uvoza galenskih preparata i u konačnom otvoriti nova radna mjesta. Dakle, korist bi bila višestruka, stoga je osnovan Sektor galenske laboratorije, čiji je prvi zadatak pripremiti dokumentaciju, ispuniti ne mali broj preduslova, uraditi procjene potražnje shodno izvještajima iz naših apoteka, usaglasiti se sa regulativama i postaviti početni plan proizvodnje”, odgovorili su iz te ustanove.

Usvojen pravilnik, dodjeljuju specijalizacije

Na pitanje šta je do sada urađeno u Sektoru galenske laboratorije, iz “Montefarma” kažu da je osim pripreme obimne dokumentacije uspostavljena komunikacija sa vodećim farmaceutima Apotekarske ustanove Galena lab Beograd i organizovana posjeta, tokom koje se rukovoditeljka upoznala “ sa samom galenskom laboratorijom, prostorom koji posjeduju, proizvodima kao i preduslovima koje su morali ispuniti prije samog otvaranja ovog prozivodnog pogona”.

“Nakon što se detaljno informisala i lično uvjerila u složenost predradnji, pristupila je upravo prvo izradi Pravilnika o uslovima za izradu galenskih ljekova, prikupljanju proskripcija za izradu magistralnih ljekova gdje se trenutno vrši revizija nekadašnjih proskripcija koje se moraju uskladiti sa savremenim regulativama. S obzirom da se uvjerila u prostorne i proizvodne kapacitete, shodno procjenama potreba naših apoteka koje su za sada prikupljene, a na osnovu iskustva Galena lab iz Beograda, krenuli smo u pronalaženje adekvatnog prostora i taj proces je takođe u toku”, piše u odgovoru.

Iz “Montefarma” su kazali da su se nakon usvajanja izmjena i dopuna sistematizacije radnih mjesta i Statuta ustanove, te osnivanja Sektora galenske laboratorije kojim je predviđeno zapošljavanje farmaceuta uže specijalnosti obratili Ministarstvu sa zahtjevom za saglasnost za upućivanje određenog broja diplomiranih farmaceuta na usavršavanja kako bi stekli znanja, vještine i neophodna zvanja za rad u galenskoj laboratoriji.

“Na naš zahtjev smo dobili pozitivan odgovor i biće potrebno raspisati konkurs za dodjelu specijalizacija. Još uvijek nemamo preciznu priocjenu koliko će započeti proces trajati, s obzirom da je, kao što već pojašnjavamo, neophodno niz uslova ispuniti i što je najvažnije obezbijediti kadar i sredstva za otvaranje galenske laboratorije”, rekli su iz “Montefarma”.

Pravilnikom, usvojenim krajem 2021. godine, definisani su uslovi u pogledu prostora, polaznih supstanci, materijala za pakovanje, prostor za privremeni smještaj i čuvanje poluproizvoda, prostor za izradu i pakovanje galenskih ljekova, ali i za skladištenje i čuvanje polasnih supstanci, penicilinskih antibiotika, citostatika, sanitarnih prostorija i prostora za otpremanje galenskih ljekova...

Galenska laboratorija u pogledu kadra treba da ima najmanje jednog diplomiranog farmaceuta, specijalistu iz oblasti farmaceutske tehnologije, odnosno odgovornog farmaceuta sa radnim iskustvom od najmanje tri godine u struci i najmanje dva farmaceutska tehničara sa istim godinama radnog iskustva.

Bonus video: