Bez kanalizacije se ne smije čekati sezona

U Ulcinjskom polju izgrađeno je stotine objekata, sa neasfaltiranima putevima bez trotoara i septičkim jamama

9590 pregleda 5 komentar(a)
Septičke jame i loši putevi, Foto: Privatna arhiva
Septičke jame i loši putevi, Foto: Privatna arhiva

Vlasnici imovine u Ulcinjskom polju ponovo su apelovali da im se hitno obezbijede najosnovniji uslovi stanovanja i poslovanja u tom naselju koje dijelom gravitira Port Mileni. Oni traže da se opštinskim i državnim budžetom predvide sredstva za komunalno opremanje, spajanje na kanalizacionu mrežu i kompletnu sanaciju nekad atraktivnog kanala, a danas crne ekološke tačke ne samo Ulcinja već i države.

Direktor porodičnog hotela “Olea” Jovica Franeta kazao je da Ulcinjsko polje, iako najurbaniji kvart, nema ni osnovnu infrastrukturu, što bi posebno tokom sezone, kako je naveo, moglo dovesti do ekološke katastrofe. Podsjetio je da je Polje u cjelosti planski pokriveno i da su ucrtani bulevari, putevi, škola, vrtić, dom zdravlja...

“Izgrađeno je stotine objekata - stambenih naselja, turističkih apartmana i hotela od kojih je većina kategorisana sa 4 zvjezdice, ali Opština sredstva za komunalno opremanje u iznosu od oko osam miliona eura nije namjenski trošila. Zbog toga su vlasnici velikog broj objekata prinuđeni da prave septičke jame umjesto priključaka na kanalizacionu mrežu. Kako bi objekte stavili u funkciju moraju samostalno improvizovati i prilazne puteve iako su oni predviđeni planovima, kao i trotoari i rasvjeta”, kazao je Franeta “Vijestima” i naglasio da bi bilo porazno da naselje uđe u još jednu sezonu bez priključka na kanalizacionu mrežu.

Ulcinjsko polje
Ulcinjsko poljefoto: Privatna arhiva

Podsjetio je da su gotovo svi turistički poslenici, agenti i turoperatori saglasni da je Ulcinj grad sa najviše potencijala te da je broj gostiju ove sezone to i potvrdio.

“Ali država još nema strategiju za veliki dio ulcinjske obale. Ono što je davno trebalo biti završeno nije ni započeto. A to je osnovna infrasturktura. Ekstremnu izgradnju u svim djelovima grada nije pratila ni u mrvicama komunalna opremljenost, niti planska pokrivenost. Tako da mnoga naselja podsjećaju na Bangladeš”, kazao je on.

Naveo je da još nema saniranja ekoloških crnih tačaka poput Port Milene, oko koje su nikla cijela naselja.

“To je državni problem i zbog lokacije i biodiverziteta na pojasu između Velike plaže i Solane. Najavljena rješavanja otpadnih voda, kao i kompletne kanalizacione mreže ne daje nadu da će biti zarvšena predviđenom dinamikom niti u susret sljedećoj sezoni”, kazao je Franeta.

Naglasio je da njihova iskustva sa gostima govore da se njihovi prigovori i žalbe uglavnom odose na infrastrukturu.

“Neasfaltirani putevi bez trotoara i rasvjete, septičke jame... Sve to je ružna slika grada. Potenciramo posebno problem kanalizacione mreže jer ne mogu ni da zamislim još jednu sezonu bez priključka na nju”, istakao je Franeta.

Rukovodstvo Opštine, dodao je, rješavanje tih problema, naslovilo kao prioritet.

“Kao što je i novi bulevar od “Okova” prema Velikoj plaži. Apelujemo i na Vladu da nam se posveti, posebno kada je u pitanju sanacija Port Milene. Ulcinj mora i zaslužuje zantno više posvećenosti svih struktura na opštinskom i državnom nivou. To je poruka lokalnim i državnim funkcionerima koji odlučuju o raspodjeli sredstava nas građana ove zemlje”, kazao je Franeta.

Tvrdi da problemi sa kojim se suočava grad ne trpe nikakvo mrcvarenje i odlaganje.

“Dovoljno je uporediti stepen razvoja primorskih opština sa nivoom u kojem se trenutno nalazi Ulcinj… Očigledno je potrebno na državnom nivou formirati tim sa lokalnim ekspertima kako bi se grad i u tim sferama pokreno s mrtve tačke”, kazao je Franeta.

Bonus video: