Božović: Nećemo odustati od borbe za ono što nam pripada

"Premijer je insistirao da će do kraja godine biti uvećanje po programu Evropa sad 2, kao i da se kroz izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru može očekivati dodatno uvećanje za prosvjetne radnike", saopštio je predsjednik Sindikata prosvjete

13452 pregleda 91 reakcija 56 komentar(a)
Božović na jučerašnjem protestu, Foto: Luka Zeković
Božović na jučerašnjem protestu, Foto: Luka Zeković

Predstavnici Sindikata prosvjete su uvijek spremni za razgovor i saradnju, ali neće odustati od borbe za pravdu i dostojanstvo, koristeći sva legitimna sindikalna i pravna sredstva za ostvarenje onoga što im pripada, saopštio je predsjednik sindikata Radomir Božović.

Rekao je da su to poručili na današnjem sastanku u Vladi, na kojem nije postignut dogovor o povećanju zarada prosvjetnim radnicima od 1. januara naredne godine.

"Premijer je insistirao da će do kraja godine biti uvećanje po programu Evropa sad 2, kao i da se kroz izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru može očekivati dodatno uvećanje za prosvjetne radnike. Premijer traži od prosvjetnih radnika razumijevanje za ekonomsku situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi, uz uvjerenje da će do kraja godine situacija biti bolja", saopštio je Božović.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je, dodaje Božović, predložila da se nakon novogodišnjih praznika formira radna grupa, koja bi radila na pronalaženju povoljnijih rješenja za zaposlene u prosvjeti kroz Granski kolektivni ugovor i druge akte.

"Nakon jučerašnjeg izuzetnog, dostojanstvenog okupljanja i jasno iskazanog stava više hiljada prosvjetnih radnika Crne Gore prema opredjeljenju Vlade Crne Gore da prekrši Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete, dobili smo poziv za sastanak sa premijerom Spajićem. Na današnjem sastanku, u zgradi Vlade Crne Gore, očekivali smo odgovor na naš osnovni zahtjev, a to je da u budžet za narednu godinu bude uključen obračun zarada prosvjetnim radnicima u skladu sa koeficijentima predviđenim Granskim kolektivnim ugovorom. Iako nam je iz skupštinskih klupa juče poručivano da treba da razgovaramo, na čemu smo mi sve vrijeme i insistirali, danas nam je ponovo obrazlagano zašto se ne može udovoljiti zahtjevima prosvjetnih radnika", saopštio je Božović.

Podsjeća da je, dok je trajao sastanak u Vladi, u Skupštini odbijen amandman o uvećanju zarada zaposlenima u prosvjeti.

"Pitamo se da li je ovo bila samo predstava za javnost da se pokaže navodna spremnost da se razgovara i pregovara dok se u pozadini poslanici vladajuće koalicije ponašaju ignorantski prema prosvjetnim radnicima, ponižavajući čitavu jednu profesiju. Posebnu ogorčenost izaziva odnos poslanika koji su školske klupe zamijenili poslaničkim, a koji nisu podržali prava svojih dojučerašnjih kolega", navodi Božović.

Sastanku Vlade i Sindikata prosvjete su, osim Spajića i ministarke Jakšić Stojanović, prisustvovali i ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, kao i potpredsjednici Sindikata prosvjete Slavka Bošković i Jovan Drašković.

"Predstavnici Sindikata su jasno saopštili da su uvijek spremni za razgovor i saradnju, ali da neće odustati od borbe za pravdu i dostojanstvo koristeći sva legitimna sindikalna i pravna sredstva za ostvarenje onoga što nam pripada! Neshvatljivo nam je da vladajuće strukture nisu prepoznale ono što je bio glavni motiv jučerašnjeg Javnog časa. Nijesu htjeli da čuju. Na prosvjetnim radnicima Crne Gore je da u narednom periodu pripreme još lekcija", zaključio je Božović.

Bonus video: