Obilježena stogodišnjica pogibije komitske grupe Sava Raspopovića u Šćepan dolu kod Nikšića

Brano Nikčević je podsjetio da je komitski pokret počeo da slabi 1923. godine

2290 pregleda 7 komentar(a)
Sa časa sjećanja, Foto: UBNOR
Sa časa sjećanja, Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića organizovali su čas sjećanja na grupu crnogorskog komite Sava Raspopovića koja je prije stotinu godina stradala u Šćepan dolu kod Nikšića i podsjetili se na stogodišnjicu od ubistva porodice komite Petra Zvicera u Rokočima.

Blažo Nikolić govorio je o stradanju grupe Sava Raspopovića, dok je o Petru Zviceru i stradanju njegove porodice govorio Brano Nikčević.

„Govoreći o pogibiji Sava Raspopovića, Muja Bašovića, Petra Zvicera i drugova u Šćepan dolu Blažo Nikolić je istakao da je njihovom pogibijom uništena jedna od posljednjih najorganizovanijih komitskih četa koja je djelovala na području Katunske nahije, Nikšića, Rumije, Crmnice... Opkolivši kuću jake žandarmerijske snage pozvale su komite na predaju, ali iako u bezizlaznoj situaciji komiti nijesu ni pomišljali na to. Jedino su tražili da se pušti porodica jataka koja nije ništa kriva što je i dozvoljeno. Poslije sedmočasovne žestoke borbe i otpora, komiti su savladani. Njihova izmasakrirana tijela na volujskim kolima prevežena su do Nikšića i položena na snijeg blizu crkve Sv. Vasilija Ostroškog. Tu je napravljena i fotografija đe su se ubice slikali iznad tijela svojih žrtava uživajući u svom zločinu. Tu jezivu sliku ubijenih crnogorskih komita prenijela je i engleska štampa, a na pitanje poslanika u Donjem domu britanskog parlamenta o ovom zločinu iz vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odgovoreno je da su pobijeni sa slike 'samo obični razbojnici“, navodi se u saopštenju UBNOR-a.

ubnor
foto: UBNOR

Brano Nikčević je podsjetio da je komitski pokret počeo da slabi 1923. godine.

„Porodice komita su ubijane, proganjane i hapšene ističući kao primjer najvećeg zločina koji se desio porodice komite Petra Zvicera. Ta noć 25. aprila 1923. godine biće upamćena kao noć kada se desio jedan od najvećih zločina u crnogorskoj istoriji, što nije bilo zapamćeno u hiljadugodišnjoj njenoj istoriji trajanja i postojanja. Svu Petrovu porodicu koja se te noći zatekla u njegovoj kući: majku, ženu sa troje maloljetne đece, brata i sestru su tukli, mučili, ubili, a zatim ih ubacili u kuću i zapalili je. Jedino su pošteđeli Petrovu babu Đurđu koju su izveli iz kuće i svezali za jednu trešnju da gleda kako joj gori familija“, stoji u saopštenju.

Moderator na večeri bio je Miro Nikolić koji je recitovao pjesmu Iva Jovićevića „Na grobu jedanaest osvetnika“ i Jevrema Brkovića „Kad su goreli Zviceri“.

Delegacija UBNOR-a i antifašista Nikšića položila je cvijeće na spomenik crnogorskim komitima koji su se borili za pravo čast i slobodu Crne Gore na trgu Save Kovačevića u Nikšiću.

Bonus video: