Savjet RTCG-a usvojio finansijski plan; Raonić: Moj izbor je zakonit, konačno imamo predvidivost u budžetu

Generalni direktor RTCG-a je, između ostalog, rekao da sa PP plana uklanjaju emisije koje "su skupe, a zabavnog su karaktera"

6083 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 29.12.2023. 14:05h
Završeno
13:51h

Filip Lazović usaglasio se sa mišljenjem oko izbora eksternog revizora i pozdravio reagovanje revizorskog odbora. Članovi Savjeta usvojili su mišljenje revizorskog odbora.

Isidora Raičković kazala je plan javnih nabavki radi ovlašćeno lice "ispred RTCG". Kako kaže Raičković, on je dostupan svima.

"Trudim se da me kroz javnu nabavku upoznaju sa specifikacijama. Gledam da što manje budemo na žalbe i da što manje prolaze neispravne ponude. U tom smislu, zaista, nema namještanja", kazala je Raičković.

13:19h

Finansijski plan je usvojen sa šest glasova "za".

13:19h

Amina Murić je kazala da je uvijek reagovala kada su joj se neke stavke Finansijskog plana učinile nejasnim.

Raonić je kazao da nisu imali podršku od države u digitalizaciji arhive.

"Žuta štampa u Crnoj Gori pokušala je da istakne da nam arhiva propada u poplavama, što nije tačno. U pitanju je bila samo jedna cijev za grijanje... Jedan dio našeg arhiva smo spasili, određena kulturna blaga smo konačno iznijeli na svjetlo dana i završili. Ovih dana smo potpisali ugovor sa crnogorskom kinotekom koja će jedan dio VHS traka digitalizovati...", tvrdi on.

Prema njegovim riječima, u marketingu je "napravljen veliki iskorak".

12:51h

Raonić tvrdi da je njegov izbor zakonit.

"Da li ćete u trenutku kada se tužilaštvo oglasi o ovom pitanju, podnijeti ostavku. Znam kako sam izabran i znam šta je sudska presuda. Vas ću zamoliti da nakon 24 dana nakon što shvatite da nijeste u pravu, da razmislite i da li ste spremni da podnesete ostavku. Izvjesno je da nakon što sam izabran drugog puta nijesam bio u konfliktu interesa. Savjet se odlučio za mene. Javni servis ide u svakom pravcu u najboljem mogućem smjeru. Ne znam da li Vas to raduje", kazao je Raonić.

12:50h

Raonić je kazao da se sa PP plana uklanjaju emisije koje "su skupe, a zabavnog su karaktera".

"Radiće se na filmskom programu. U narednoj godini, zbog ovih promjena, jedan manje film biće realizovan", rekao je generalni direktor RTCG, dodajući da još nijesu odlučili koja dva zabavna programa i film neće biti realizovani.

Marijana Camović Veličković istakla je da se može dosta raditi na finansijskom planu kako se ne "bi odricali emisija unaprijed".

"Podsjećam da RTCG ima 750 zaposlenih i da vam treba skoro pola miliona za eksterne usluge. Dobro je što ste smanjili troškove građevinskog objekta i famozne adaptacije kojoj nema kraja. Nemamo nikakav uvid u to kako trošite pare. Savjet vam za to ne treba... Nova vozila je, prema mom mišljenju, još jedna problematična stavka. Niste objasnili novi sistem za generisanje vremenske prognoze koji košta 120.000 eura. Koja je njegova svrha i šta podrazumijeva taj trošak. Samo je stavljen tu, bez objašnjenja. Šta je tu je, dobićete podršku ovog finansijskog plana svakako", istakla je Camović Veličković.

Boris Raonić je rekao da ima "veliku tremu na ovom mjestu kako će se potrošiti 20 i kusur miliona eura".

"Sve ove stvari o kojima ovdje razgovaramo se provjeravaju na više načina... Svaki euro se dobro izvaga", kazao je Raonić, dodajući "da se mnogi naslovi u novinama postavljaju tako da liče na žutu štampu".

Kazao je da su adaptacije "prosto neophodne, jer prokišnjava studio pa moraju da rade adaptaciju".

Camović Veličković mu je poručila da treba da ima tremu jer nezakonito sjedi na mjestu generalnog direktora.

"Dobro je da je imate. Treba da znate da nije savršeno", kazala je potpredsjednica Savjeta RTCG.

12:32h

Generalni direktor RTCG Boris Raonić je kazao da je došao do modela koji mijenja način finansiranja javnog servisa.

„Iznos koji je postignut na kraju je za oko dva miliona eura veći, što je minimum za kvalitetno poslovanje javnog servisa... Zadovoljni smo postignutim rješenjem. Nije idealno. Brojne stvari će biti usporene. Neće moći da se realizuju u godini kada slavimo osam decenija postojanja javnog servisa. Ono što je sigurno je da konačno imamo predvidivost u budžetu, što će nam omogućiti dugoročno planiranje... Postignut je politički konsenzus i svi dobronamjerni akteri u društvu su ga prihvatili. Znam da je bilo turbulencija na prošloj sjednici Savjeta, ali došli smo do dobrog modela. Mala promjena će biti neophodna kada budemo znali do one zadnje decimale, koji je iznos dodijeljen javnom servisu. Molio bih vas za razumijevanje, ovo nije stvar nečijeg hira, niti loše organizacije posla, već je urađeno zadnji dan...", ocijenio je Raonić.

On je kazao da će oko 1.800.000 eura biti manje u odnosu na prethodno predviđeni model.

"Jedan dio PP plana, zbog ovih promjena, neće moći biti realizovan. Znate da su nam brojne stvari bitne. Znate da je javni servis značajno poboljšao svoju produkciju. Ulazi u onlajn prostor... Hvala vam na razumijevanju zbog specifičnog ambijenta koji se dobio", istakao je Raonić.

Goran Rakočević kazao je da će RTCG dobijati procenat od tekućeg budžeta.

"Na osnovu podataka iz predloga budžeta, mogli smo da računamo iznos koji možemo da očekuje u narednoj godini. To je iznos od 18.700.000 eura. Tekući budžet, kad se svi amandmani sklope, očekujem da će se promijeniti. To neće biti materijalno značajna promjena", kazao je Rakočević.

RTCG će u narednoj godini raspolagati sa 22 miliona eura. Javni servis će u narednoj godini potrošiti oko 22.800.000 eura.

12:16h

Savjet Radio i Televizije Crne Gore, na nastavku 33. sjednice, raspravlja o Finansijskom planu.

Oni će se, između ostalog, izjasniti i o imenovanju Revizorskog odbora, kao i o ugovoru u vezi sa postupkom javne nabavke.

Potpredsjednica Savjeta RTCG, Marijana Camović Veličković kazala je da je sporna tačka ugovora u vezi sa postupkom javne nabavke (robotizovani pijedestali).

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević kazao je da je dnevni red obnovljen sa predlogom finansijskog plana, jer je budžet usvojen tek juče na Skupštini Crne Gore.

Izmjena: 13:08h

Bonus video: