UNICEF: Ograničiti vrijeme koje djeca provode ispred ekrana

Apel roditeljima i da razgovaraju sa djecom o sadržajima koje prate

782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pozvalo je roditelje da za predstojeće praznike i zimski raspust ograniče vrijeme koje djeca provode ispred ekrana, ali i da razgovaraju sa mališanima o sadržajima koje prate.

Oni su podsjetili da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca mlađa od jedne godine uopšte ne bi trebalo da koriste uređaje sa ekranom, dok mlađi od pet pred ekranom smiju provoditi najviše jedan sat dnevno.

Iz UNICEF-a su saopštili da, prema istraživanju Ipsosa rađenom u novembru ove godine, jedna trećina roditelja u Crnoj Gori često dozvoljava djeci da gledaju video-sadržaje na računaru, laptopu ili tabletu kad im je potreban mir, kako bi obavili posao ili završili obaveze.

“Oko četrdeset odsto roditelja ne ograničava vrijeme i izbor medijskih sadržaja koji prate njihova djeca”, naveli su iz UNICEF-a.

Oni su dodali da polovina roditelja ne razgovara sa djecom o tome šta gledaju na televiziji ili internetu.

„Uloga roditelja je presudna kako bi se osiguralo da djeca pred ekranom provode ograničeno vrijeme gledajući isključivo programe koji su korisni za njihov razvoj”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

On je kazao da roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju medijske pismenosti djece, “tako što razgovaraju s njima o svim medijskim porukama“.

Iz UNICEF-a su podsjetili da se određena kašnjenja u razvoju dokazano povezuju sa povećanjem vremena koje dijete provodi ispred ekrana tokom prvih godina života.

“Previše vremena provedenog ispred ekrana djecu uskraćuje za interakciju s drugom djecom i porodicom, što je od suštinskog značaja za njihov razvoj”, navodi se u saopštenju.

Pravilno odabrani mediji, kako su kazali, mogu ponuditi brojne prilike za učenje i obrazovanje djece.

“Zato je veoma važno da roditelji podrže razvoj medijske pismenosti djece od najranijeg djetinjstva, pomažući im da mudro biraju sadržaje koje prate i razgovarajući s njima, kako bi djeca razvila vještine kritičke analize svih medijskih poruka”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Bonus video: