Novi servis za traženje ukradenih vozila: Nakon zaprimanja prijave, vozilo se pojavljuje u Interpolovoj bazi

Iz policije su rekli da je, u ime Sektora, donaciju je preuzela vršiteljka dužnosti načelnice Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL-EUROPOL-SIRENE, Gordana Milutinović.

6787 pregleda 6 komentar(a)
Milutinović, Foto: Uprava policije
Milutinović, Foto: Uprava policije

Predstavnici njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ donirali su Sektoru za borbu protiv kriminala Uprave policije novi servis za traženje ukradenih vozila.

Iz policije su rekli da je, u ime Sektora, donaciju je preuzela vršiteljka dužnosti načelnice Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL-EUROPOL-SIRENE, Gordana Milutinović.

Kako se navodi, donacija je još jedna zajednička aktivnost u okviru realizacije projekata iz oblasti bezbjednosti, a kojoj GIZ daje podršku.

“Softversko rešenje razvijeno na Interpolovim veb servisima WISDM SMV predstavlja ključan korak u unapređenju međunarodne borbe protiv organizovanog kriminala”, kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da taj servis omogućava građanima da prijave otuđena vozila, a odmah nakon zaprimanja prijave, vozilo se pojavljuje u međunarodnoj bazi Interpolovih traženih vozila.

“Ovaj inovativni servis predstavlja moćan alat u suzbijanju nelegalne trgovine vozilima, koja je jedan od ključnih resursa organizovanog kriminala širom sveta”, rekli su iz policije.

Milutinović je kazala da Crna Gora daje doprinos globalnom naporu u borbi protiv kriminala i zaštiti imovine svojih građana, kao i građana širom svijeta.

“Ponosni smo što zajedno sa svojim međunarodnim partnerima gradimo sigurniju budućnost“, dodala je Milutinović.

Iz policije su kazali da su brza reakcija, globalna povezanosti i prevencija tri značajna benefita koja nudi WISDM sistem.

"Servis omogućava trenutno notificiranje o otuđenju vozila, čime se obezbeđuje efikasna reakcija organa za sprovođenje zakona širom svijeta, jer trenutna razmjena informacija je od suštinskog značaja u doprinosu hitnosti i efikasnosti u situacijama kada svaki trenutak igra ključnu ulogu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Interpolova međunarodna baza podataka čini servis WISDM SMV neophodnim alatom u globalnoj saradnji protiv organizovanog kriminala.

“A uz pomoć ove tehnologije, 195 zemalja članica, kao i agencije za sprovođenje zakona u tim zemljama, mogu dijeliti informacije i zajedno raditi na rešavanju slučajeva otuđenja vozila, stvarajući nepremostivu prepreku kriminalnim mrežama”, dodaje se u saopštenju policije.

Iz policije su naveli da, pored pomoći u lociranju otuđenih vozila, Interpol WISDM SMV ima preventivnu ulogu, djelujući kao ozbiljna prepreka potencijalnim kriminalcima.

Bonus video: