Nacionalnim savjetima i vijećima biće predloženo da njihovi predstavnici obustave funkcije u Fondu za manjine

Predsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore, Sabrija Vulić, kazao je da se u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava danas potpisuju ugovori aplikanata koji su dobili novac na konkursu Fonda

4327 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar
Sa pres konferencije, Foto: PR Centar

Nacionalnim savjetima i vijećima biće predloženo da njihovi predstavnici obustave obavljanje funkcija u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, čime bi se blokirao njegov rad, a donošenje odluka postalo nemoguće.

To je najavljeno na pres konferenciji četiri predsjednika nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, koja je održana povodom, kako su naveli, neregularne raspodjele sredstava Fonda za manjine za ovu godinu.

Predsjednik nacionalnog Savjeta Muslimana Crne Gore, Sabrija Vulić, kazao je da se u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava danas potpisuju ugovori aplikanata koji su dobili novac na konkursu Fonda.

„Koliko je ova raspodjela neregularna govori podatak da su aplikanti juče pozivani telefonom da danas dođu u Fond za manjine u Podgoricu i potpisuju Ugovore", rekao je Vulić.

On je kazao da niko ne zna koliko će njih danas doći, šta će biti sa onima koji se nijesu mogli odazvati iz udaljenijih krajeva Crne Gore.

"Ali će neko sasvim sigurno morati da snosi posljedice zbog svega ovoga“, istakao je Vulić.

On je pojasnio da nacionalni savjeti, u skladu sa Zakonom, ne mogu učestvovati na ovom konkursu, navodeći da nemaju nikakav lični interes.

„Jedini naš interes je, da kao krovne institucije naših zajednica manje brojnih naroda, zaštitimo interes sunarodnika, ali i da sačuvamo novac građana Crne Gore, tačnije 1,4 milion eura koji će biti neregularno potrošeni“, naveo je Vulić.

Prema njegovim riječima, Komisija za ocjenu kvaliteta projekata koja je sastavljena od sedam članova, od čega su njih šest pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, nijesu ispoštovali član 36. Zakon o manjinama.

Kako je rekao Vulić, u članu stoji da su sredstva Fonda namjenjena zaštiti i očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori, "a oni su preko polovine sredstava dodijelili tzv. Multikulturalnim projektima“.

„Zato što će aplikanti danas potpisati Ugovore i danas će im biti isplaćen novac, ne znamo kako. Aplikanti će dobiti novac, a revidirane budžete za novac koji trebaju da potroše dostaviće iduće godine", naveo je Vulić.

On je rekao da se ne zna na koji način je novac prebačen na račun Fonda.

"To je pitanje za trezor, jer je do srijede bio rok da se dostave nalozi za isplatu, što znači da je neko mimo rokova i čekanja eventualno pristiglih žalbi poštom, s obzirom da je rok za žalbe bio do 26., dostavio zahtjev za prebacivanje novca na račun Fonda za manjine“, naveo je Vulić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, kazao je da pojedinci, ali i koruptivni lobi, vođeni ličnim ambicijama, žele raspodijeliti novac Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, koja trebaju i moraju biti namijenjena manjinskim narodima.

On je kazao da se preko 800 hiljada eura iz Fonda dijeli pojedincima i nevladinim organizacijama koje ne bi nikako smjele biti ni aplikanti, a kamoli korisnici sredstava.

"U prvom konkursu, na kojem se dijelilo 1,4 miliona eura za šest nacionalnih manjina, hrvatski narod u Crnoj Gori dobio je 3,5 hiljada eura“, naveo je Deković.

On je ukazao na projekte koji su dobili od deset hiljada do preko 20 hiljada eura: Udruženje fotografa, knjigovođa, računovođa, podrška osobama s invaliditetom, kao i na projekte na lična imena koje je Komisija za vrednovanje prepoznala kao one koji jačaju posebnost pojedinih nacionalnih manjina u Crnoj Gori.

„Sve u svemu, 150 fizičkih lica dobilo je sredstva, a odbijeno je preko 60 nevladinih udruženja koje se bave manjinskim pitanjima",rekao je Deković.

Kako je naveo, predsjednica Građanske alijanse i Inicijative mladih za ljudska prava dobila je na konkursu deset puta više novca od hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a ujedno je i članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava.

Deković je poručio da u Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore nikad neće pristati na to da kao manjinski narod „budu samo ukras Crnoj Gori“.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović, istakao je da trenutni razvoj događaja u vezi s Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava nije izlovan slučaj, već predstavlja nastavak višegodišnjeg problema sa kojim se suočava Srpski nacionalni savjet.

„Radi se o tome da se, projekti srpskih organizacija i pojedinaca, Srba koji se zalažu za očuvanje identiteta srpskog naroda na prostoru Crne Gore u potpunosti eliminišu. U poslednjih pet, šest godina potpuno smo izolovani. To se desilo i sa drugim nacionalnim savjetima ove godine“, naveo je Vuksanović.

On smatra da je Fond uzurpirala Bošnjačka stranka, pojašnjavajući da je od sedam članova Komisije za vrednovanje projekata šest iz Bošnjačke nacionalne zajednice.

„Znači oni u potpunosti kontrolišu raspodjelu sredstava i ta sredstva dodijeljuju povjerenicima svojih političkih struktura i partija, kao i vodećih nevladinih organizacija“, rekao je Vuksanović.

On je najavio da će predložiti nacionalnim savjetima i vijećima da njihovi predstavnici „zamrznu funkcije u Fondu, čime bi se na neki način blokirao rad fonda jer ne bi mogli da donose odluke uz saglsanost predstavnika nacionalnih zajednica.“

Predsjednik Romskog savjeta, Mensur Šaljaj, kazao je da nisu u potpunosti zadovoljni podjelom sredstava iz Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

„Smatramo da se naša solidarnost zloupotrijebila i da su projekti za našu zajednicu u ukupnom iznosu manji za više od 40 hiljada eura, za razliku od prve podjele u julu ove godine koja se nije desila", rekao je Šaljaj.

On smatra da se Komisija Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava ogriješila o pripadnike romske zajednice.

Bonus video: