"Obavezna provjera integriteta šefa Kabineta premijera i savjetnika u Vladi"

“Novim članom Uredbe propisuje se postupak provjere navedenih osoba kroz evidencije koje vodi Agencija za sprečavanje korupcije, a na prethodni zahtjev generalnog sekretara Vlade”, navodi se u saopštenju

5547 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Provjera integriteta šefa i zamjenika šefa Kabineta premijera, kao i savjetnika predsjednika i potpredsjednika Vlade, biće obavezan dio procedure prilikom njihovog zapošljavanja.

To je predviđeno dopunom Uredbe o Vladi Crne Gore koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade.

Iz Vlade su kazali da je to preduzeto u cilju izbjegavanja i rješavanja mogućih rizika sukoba interesa, i na taj način poboljšava se efikasnost antikorupcijskog mehanizma u okviru Vlade.

“Novim članom Uredbe propisuje se postupak provjere navedenih osoba kroz evidencije koje vodi Agencija za sprečavanje korupcije, a na prethodni zahtjev generalnog sekretara Vlade”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i Odluku o dopunama Poslovnika Vlade Crne Gore.

“Radi smanjenja korupcijskih rizika u sadržaju propisa, predlaže se uvođenje preliminarne kontrole na rizike od korupcije – CPL, kao obavezne u proceduri izrade predloga zakona i drugih propisa koje utvrđuje Vlada, a u skladu s aktom Ministarstva pravde kojim se uređuje sadržaj CPL obrasca”, kazali su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, preliminarna kontrola na rizike od korupcije treba da omogući predlagaču propisa da sagleda potencijalne korupcijske rizike koje propis može sadržati.

“A Agenciji da brže prepozna norme koje sadrže korupcijske rizike i dā preporuke u cilju njihovog otklanjanja”, navodi se u saopštenju.

Dopunama Poslovnika se, kako se dodaje, unapređuje efikasnost pravnog okvira za sprečavanje i borbu protiv korupcije i jača uloga Agencije u dijelu sagledavanja rizika od korupcije u zakonima i drugim propisima koje utvrđuje Vlada.

Vlada je usvojila Odluku o formiranju Međuresorske radne grupe za izradu analize o stalnim i privremenim radnim tijelima koje je obrazovala Vlada Crne Gore.

Iz Vlade su kazali da se, imajući u vidu da je u mandatu prethodnih vlada, u posljednjih deset godina, obrazovan ili imenovan veliki broj privremenih radnih tijela, ukazala potreba za preispitivanjem opravdanosti postojanja i funkcionisanja navedenih radnih tijela.

„U tom kontekstu, obrazovana je Međuresorska radna grupa sa zadatakom pripreme analize o aktima o obrazovanju tijela koje je obrazovala Vlada u periodu od 2013. do ove godine a koji su i dalje na snazi, sa aspekta ovlašćenja za obrazovanje navedenih radnih tijela, sastava tih radnih tijela i zadataka, odnosno poslova za koje su obrazovana“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Memoranduma o saradnji između Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovenije i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore za donaciju opreme za Centar za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) i prihvatila tekst Memoranduma o saradnji.

Kako je saopšteno, riječ je o donaciji hardverske i softverske informatičke, multimedijalne i druge opreme i usluga čija procijenjena vrijednost iznosi 100 hiljada EUR.

Zbog promjena u organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada je donijela Odluku o Savjetu za prava djeteta kojom je predviđeno da Savjetom predsjedava potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade.

Bonus video: