Stanari protiv plana Opštine Kolašin: Ulica Boška Rašovića ne može biti dvosmjerna

Potpisnici peticije podsjećaju da je Programom uređenja saobraćaja, koji je prije deceniju uradila firma “Lavian inženjering” iz Tivta, određen jednosmjerni saobraćaj u toj ulici “iz racionalnih razloga i nakon “snimanja stanja saobraćaja”

4522 pregleda 15 komentar(a)
Radovi u centralnoj gradskoj ulici, Foto: Dragana Šćepanović
Radovi u centralnoj gradskoj ulici, Foto: Dragana Šćepanović

Uz zakašnjeli završetak radova u Ulici Boška Rašovića u Kolašinu, stigla je i informacija iz lokalne uprave da će ubuduće ta saobraćajnica biti dvosmjerna.

To je izazvalo revolt dijela Kolašinca koji žive u toj ulici, pa je na adresu Skupštine opštine (SO) stigla i peticija sa skoro 70 potpisa, kojom se zahtijeva da saobraćajnica i dalje bude jednosmjerna.

Potpisnici peticije podsjećaju da je Programom uređenja saobraćaja, koji je prije deceniju uradila firma “Lavian inženjering” iz Tivta, određen jednosmjerni saobraćaj u toj ulici “iz racionalnih razloga i nakon “snimanja stanja saobraćaja”.

“Prema svojoj koncepciji, gabaritima i načinu funkcionisanja jednosmjerne ulice su sigurnije za sve učesnike u saobraćaju, a naročito za pješake. Svojom orijentacijom Ulica Boška Rašovića je nesporno glavni koridor za kretanje đaka, koji iz najbrojnijih naselja opštine idu ka osnovnoj, srednjoj i muzičkoj školi. Takođe, i prema Sportskoj zoni na Lugu, pa je bezbjednost naše djece na prvom mjestu”, tvrde potpisnici peticije.

Pored toga, kako objašnjavaju, jednosmjerna ulica omogućava značajan broj parking-mjesta jer, kako tvrde, trenutno je problem parkinga nepremostiv za Kolašince i turiste. Među razlozima zbog kojih Ulica Boška Rašovića treba i dalje da bude jednosmjerna je, podsjećaju potpisnici peticije, činjenica da su u njoj veliki broj poslovnih objekata i gradska tržnica.

“U takvoj situaciji, u dvosmjernoj ulici nemoguće je organizovati bilo kakvu propisno dozvoljenu komunikaciju i izbjeći saobraćajne prekršaje. Svjedoci smo da u dvosmjernim ulicama, kao što su 13. jula i vojvode Mine svakodnevno naši sugrađani naprave po nekoliko stotina saobraćajnih prekršaja”, objasnili su potpisnici peticije.

Od lokalne uprave zahtijevaju da hitno uradi horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju, koja već, kao tvrde, postoji u elaboratu.

Uprkos peticiji, predsjednik Opštine Petko Bakić na posljednjoj sjednici SO ostao je pri stavu da se režim saobraćaja u ulici promijeni. Sa tim je bio saglasan i dio odbornika. Bakić najavljuje da će se promjena režima saobraćaja prvo regulisati privremenom odlukom, a potom i trajnim adekvatnim dokumentom.

On je najavio da u toj saobraćajnici neće biti dozvoljeno parkiranje. Bakić kaže da će se naknadno raditi i asfalirani, umjesto ranijih betonskih trotoara.

Predsjednik Opštine još se jednom izvinio sugrađanima zbog kašnjenja radova i pojasnio izazove tokom radova. Podsjetio je da se jedna firma javila na tender, pa Opština nije imala mogućnost izbora. Osim, kako je kazao, povremene neažurnosti izvođača radova, posao je, objasnio je, usporilo loše vrijeme, odugovlačenje postavljanja optičkog kabla, ali i kran na gradilištu “zgrade Velimirovića”.

Bonus video: