Božović: Kolektivni ugovor jasan i ne ostavlja prostora za prevaru, branićemo ga svim raspoloživim sredstvima

"Obmanama i prevarama moramo stati na kraj zbog budućnosti naše djece i države Crne Gore", kazao je predsjednik Sindikata prosvjete

5553 pregleda 45 reakcija 48 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović poručio je premijeru Milojku Spajiću da je Granski kolektivni ugovor, potpisan sa prethodnom Vladom, "potpuno jasan" i da ne ostavlja "prostora za prevaru".

"Branićemo ga svim raspoloživim sredstvima. Obmanama i prevarama moramo stati na kraj zbog budućnosti naše djece i države Crne Gore", saopštio je Božović.

Vlada i sindikat nisu postigli dogovor o povećanju zarada prosvjetnim radnicima od 1. januara, a amandman Građanskog pokreta URA na predlog budžeta, koji je to predviđao, takođe nije usvojen u parlamentu.

Božović je ocijenio da se juče "desio vrhunac licemjera" od strane Vlade, premijera i ministra finansija Novice Vukovića.

"Na naše zahtjeve svih ovih dana da prosvjetni radnici moraju dobiti uvećanje zarada od 10 odsto shodno potpisanom Granskom kolektivnom ugovoru, iz Vlade su uporno poručivali da će uvećanje dobiti ili svi iz javnog sektora, ili niko. Juče se Uredbom Vlade omogućava uvećanje zarada za zaposlene u MUP-u od 10 odsto za narednu godinu. Dakle, ipak su neki izuzeti. Čestitamo radnicima MUP-a na uvećanju zarada i apsolutno smo saglasni da treba da dobiju zasluženo uvećanje", navodi Božović.

Upitao je, ipak, "kakav je ovo odnos" Vlade prema prosvjetnim radnicima.

"Govore nam da smo prevareni od strane prethodne Vlade. Pa, gospodine Spajiću, ako je neko prevario prosvjetne radnike, koji su smatrali da naši tadašnji socijalni partneri nijesu prevaranti, gdje ste Vi da stopirate tu pogubnu pojavu i kažete: stop prevarama! Da ispoštujete prosvjetne radnike i pošaljete poruku da Crna Gora ne smije i neće da vara prosvjetne radnike. Ovako, iz prevare u prevaru. Istini za volju, pokazalo se tačnim da je bivši ministar finansija, gospodin Damjanović, bio neiskren kada je pregovarao s nama i da naše uvećanje nije predvidio fiskalnim smjernicama za 2024. godinu, iako je dobro znao za tu obavezu. Radnike MUP-a je imao u vidu", piše Božović.

Kazao je da sindikat pozdravlja i obraćanje ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, koji šalje čestitke svojim radnicima i kaže da je njegov resor preduzeo sve aktivnosti da se u skladu sa njihovim Kolektivnim ugovorom uvećaju zarade radnicima MUP-a za 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.

"A šta je naše Ministarstvo uradilo da se implementiraju odredbe našeg GKU-a? Da li je naša ministarka preduzela sve da zaštiti prosvjetne radnike i popravi im materijalni položaj? Osim floskula da smo prevareni, te da treba da čekamo Evropu sad 2 i uvećanje za sve, nijesam vidio druge aktivnosti", dodaje Božović.

Ministarki prosvjete, nauka i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović je poručio da su prosvjetni radnici su uvjerenja da im se plata od januara 2024. umanjuje za 10 odsto.

"Još nam premijer poručuje da će nas klasirati prema učinku, dodatno opterećivati i degradirati. Divota", kazao je Božović.

Bonus video: