Komisija: Neki nacionalni savjeti bi da sami odlučuju o raspodjeli sredstava

"Stare prakse, koje bučno pokušavate prizvati nazad, nisu u skladu sa savremenim principima transparentnosti i pravičnosti", navodi se u reagovanju

1864 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komisija za vrednovanje predloga projekata osnovana je s ciljem osiguranja nepristrasnog vrednovanja projekata u interesu svih nacionalnih zajednica Crne Gore, čime se suprotstavlja bilo kakvim pokušajima vraćanja privilegija pojedinim savjetima.

To se navodi u reagovanju komisije na jučerašnje izjave predsjednika nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, koja je održana povodom, kako su naveli, neregularne raspodjele sredstava Fonda za manjine za ovu godinu.

"U vezi sa jučerašnjim izjavama gospodina Sabrije Vulića, predsjednika Nacionalnog savjeta Muslimana Crne Gore, gospodina Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, i gospodina Momčila Vuksanovića, predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta, mi, članovi skupštinske Komisije za ocjenu kvaliteta projekata želimo da odbacimo sve navedene tvrdnje pomenute gospode", piše Komisija.

Poručuju da su članovi skupštinske Komisije izabrani u potpunosti u skladu sa zakonima i pravilnicima koji regulišu njihovu oblast djelovanja.

"Naša predanost poslu reflektuje se u poštovanju zakona i etičkih standarda, te najoštrije osuđujemo svaki pokušaj neosnovanog difamiranja naše stručnosti, namjera, velikog obavljenog posla, a najdublje osuđujemo pokušaj blaćenja naših ličnih integriteta. Međutim, javnost Crne Gore mora da zna da je suština cijele ove halabuke želja nekih nacionalnih savjeta za povratkom na prethodnu praksu, gdje su sami odlučivali o raspodjeli sredstava, a putem takvog odlučivanja zasnovanog na podobnosti, i određivali ko je pravi Musliman, Hrvat, Srbin, Albanac, Bošnjak, Rom i tako dalje. Razumijemo da je teško kad se izgubi tapija, ali stare prakse, koje bučno pokušavate prizvati nazad, nisu u skladu sa savremenim principima transparentnosti i pravičnosti. Komisija je osnovana s ciljem osiguranja nepristrasnog vrednovanja projekata u interesu svih nacionalnih zajednica Crne Gore, čime se suprotstavljamo bilo kakvim pokušajima vraćanja privilegija pojedinim savjetima", dodaje se reagovanju.

Komisija je pozvala Vuksanovića i njegove kolege da se "suzdrže od nepotrebnog prebrojavanja krvnih zrnaca".

"Odakle vi, gospodo, znate koje je nacionalne pripadnosti bilo ko od nas? Nepristojni su, uvažena gospodo, pokušaji prejudiciranja nacionalne ili bilo koje druge pripadnosti. To bismo valjda do danas svi trebali znati. Ali nas, iako razumijemo šta je vaš cilj, to ipak iznenađuje, jer smatramo da su takve, nažalost, dobro poznate prakse, duboko nepristojne i da je to baš svakom danas jasno. Skupštinska Komisija za ocjenu kvaliteta projekata ostaje predana svojoj misiji i nastaviće da radi u skladu s najvišim profesionalnim standardima i zakonskim regulativama. Naš fokus ostaje isključivo na podršci kvalitetnim projektima u interesu šire zajednice", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: