GA: Ukoliko se ispostavi da su policajci izazivali nacionalnu netrpeljivost, najstrožije procesuirati odgovorne

"Navodi koje smo mogli pročitati ukazuju na jasnu zloupotrebu službenog položaja tadašnjih pripadnika policije, te opasnu spregu koja je postojala između pripadnika organizovanog kriminala, političkih partija i policijskih službenika"

10151 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa

Uznemirujuće vijesti koje su se pojavile danas u crnogorskim medijima u vezi izazivanja nacionalne netrpeljivosti u Pljevljima od strane policijskih službenika, s pravom su izazvale burnu reakciju u javnosti, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Građanska alijansa (GA).

Vijesti su danas objavile da je po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao da se Pljevlja iscrtaju srpskim simbolima, kako bi izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu na sjeveru države.

"Navodi koje smo mogli pročitati ukazuju na jasnu zloupotrebu službenog položaja tadašnjih pripadnika policije, te opasnu spregu koja je postojala između pripadnika organizovanog kriminala, političkih partija i policijskih službenika. Ovakvo iskorištavanje pozicija moći za manipulisanje identitetskim pitanjima i podgrijavanje ratnih rana, mora biti najstrožije osuđeno od kompletne javnosti", ističe se u saopštenju GA objavljenom na Fejsbuk stranici te NVO.

Iz GA su rekli da su ne tako davno na našim prostorima upravo ovakve aktivnosti dovele do mnogih rana, ratnih zločina, progona i stradanja sa čijim se posljedicama Crna Gora i dan danas nije suočila.

"Zato pozivamo nadležne da, ukoliko se navodi ispostave kao tačni, najstrožije procesuiraju sve odgovorne za navedeno izazivanje nacionalne mržnje, ali i lustraciju za sve učesnike javne scene koji su godinama zloupotrebljavali izazvane podjele za ostvarivanje političkih ciljeva", poručili su iz GA.

Bonus video: