Čestitke povodom Dana opštine Bijelo Polje

Bijelo Polje obilježava 3. januar - Dan opštine i Dan oslobođenja

10038 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje (ilustracija), Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje (ilustracija), Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.01.2024. 16:36h

Bijelo polje obilježava 3. januar - Dan opštine i Dan oslobođenja.

Tim povodom čestitke su uputili državnici i političke partije.

Injac: Bijelo Polje će biti mjesto u kojem se ostaje i u koje se uvijek rado dolazi

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac uputila je čestitku predsjedniku Opštine Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine opštine Ernadu Suljeviću, odbornicima i građanima.

"Želim da naglasim da će grad na Limu koji ima velike prirodne, kulturne i privredne potencijale u Glavnom gradu uvijek imati partnera. Vjerujem da će u godinama koje dolaze Bijelo Polje biti mjesto u kojem se ostaje i u koje se uvijek rado dolazi, te da će prioriteti razvoja grada biti po mjeri svakog njegovog stanovnika", navela je ona.

Pejović: Razvoj Bijelog Polja je čvrsto vezan za njegove demografske karakteristike

Razvoj Bijelog Polja je čvrsto vezan za njegove demografske karakteristike, poručio je poručio je potpredsjednik Parlamenta Boris Pejović.

On je povodom Dana opštine Bijelo Polje uputio čestitke predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine opštine Ernadu Suljeviću, odbornicima i svim građanima Bijelog Polja.

"Vaša opština je, s obzirom na vjersku i etničku raznolikost, Crna Gora u malom. Istovremeno, ona je primjer međusobnog poštovanja, uvažavanja različitosti i skladnog suživota", dodao je Pejović.

Prema njegovim riječima demografija ukazuje na negativne trendove.

"Decenijsko zanemarivanje sjevera Crne Gore uticalo je na sve veće iseljavanje iz Bijelog Polja. Tako, broj vaših sugrađana se neprestano smanjuje od 1991. godine", naglasio je Pejović.

On je dodao da bi izmijenili ovaj trend, kako kaže, nužno je nastaviti ulaganja u Bijelo Polje

"Unaprjeđenje putne infrastrukture, te još bolja povezanost vaše opštine sa ostatkom Crne Gore i zemljama regiona, pružiće dalji podsticaj za razvoj preduzetništva, poljoprivrede i turizma", dodao je.

Pejović je istakao da valorizacija bjelopoljskih resursa mora biti prioritet, kako državne, tako i lokalne vlasti. U Skupštini Crne Gore, kako je kazao, Bijelo Polje će imati pouzdanog partnera u tome.

"U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom Dana opštine, uz nadu da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da zajednički radimo na kontinuiranom poboljšanju uslova života i prosperitetu vaše zajednice", zaključio je Pejović.

Ibrahimović: 3. januar je simbol vjekovne borbe Bjelopoljaca za slobodu, ali i pokazatelj da samo ujedinjeni oko istinskih vrijednosti možemo stvarati bolju budućnost

3. januar je simbol vjekovne borbe Bjelopoljaca za slobodu, ali i pokazatelj da samo ujedinjeni oko istinskih vrijednosti možemo stvarati bolju budućnost, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je povodom Dana opštine Bijelo Polje uputio čestitke predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine opštine Ernadu Suljeviću, odbornicima i svim građanima Bijelog Polja

"Prosperitetnija budućnost Bijelog Polja i Crne Gore, siguran sam, leži upravo na tim vrijednostima – antifašizma, multietničnosti i zajedničkog pregnuća na privrednom, kulturnom i svakom drugom razvoju zajednice", dodao je Ibrahimović.

On je ocijenio da Bijelo Polje raspolaže značajnim prirodnim i privrednim i ljudskim resursima.

"Trebalo bi da bude prepoznata kao pokretač i nosilac razvoja sjevera Crne Gore i Crne Gore uopšte i svaka Vlada koja radi u interesu države Crne Gore i njenih građana mora prepoznati te potencijale i stvarati neophodne infrastrukturne i druge uslove za njihovu punu, održivu valorizaciju", dodao je.

U to ime još jednom vam čestitam Dan Opštine, poručio je Ibrahimović u svojoj čestitki, "pozivam vas da fokus vašeg djelovanja bude kreiranje bolje budućnosti za sve”, zaključio je.

Martinović: Bijelo Polje je dalo poseban doprinos u razvoju Crne Gore

Bijelo Polje koje je prepoznato po svojem multietničkom i multikulturalnom skladu, dalo je poseban doprinos u razvoju Crne Gore, poručio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERT) Vladimir Martinović.

On je povodom Dana opštine Bijelo Polje uputio čestitke predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine Opštine Ernadu Suljeviću i svim građanima Bijelog Polja

"Na početku 2024. godine građani i građanke Bijelog Polja treba da očekuju ostvarenje razvojnih projekata i stvaranje stabilnih finansijskih i ekonomskih pretpostavki", dodao je Martinović.

On je istakao da će MERT raditi na tome da se, kako kaže, prirodna bogatstva Bijelog Polja sačuvaju kako bi grad postao zanimljiv turistima koji dolaze u zemlju.

"Vjerujem da ćemo zajedničkim radom sa lokalnom samoupravom učiniti da Bijelo Polje postane regionalni centar koji će imati svoju prepoznatljivost", zaključio je Martinović.

Dukaj: Bijelo Polje jedan od najreprezentativnijih primjera međunacionalne i međureligijske sloge i zajedništva

Bijelo Polje je jedan od najreprezentativnijih primjera međunacionalne i međureligijske sloge i zajedništva, poručio je Ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je povodom Dana opštine Bijelo Polje uputio čestitke predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine Opštine Ernadu Suljeviću i svim građanima Bijelog Polja.

"Veliko mi je zadovoljstvo da svim građankama i građanima Opštine Bijelo Polje, u ime Ministarstva javne uprave, kao i u svoje lično ime, uputim najsrdačnije čestitke povodom 3. januara, Dana opštine", kazao je Dukaj.

On je ocijenio da Bijelo Polje predstavlja uzor svima kako graditi zajednicu zasnovanu na uvažavanju i toleranciji.

"Geografski položaj Bijelog Polja u dolini Lima predstavlja pravo bogatstvo, koje uz adekvatnu valorizaciju, posebno Bjelasice i Đalovića pećine, može postati jedan od pokretača razvoja cijelog sjevera", dodao je Dukaj.

On je dodao da će Ministarstvo javne uprave nastaviti sa podrškom opštini Bijelo Polje u pravcu digitalne transformacije, a sve u cilju, kako kaže, izgradnje brzih i kvalitetnih javnih usluga.

"Uz najbolje želje vama, svim građankama i građanima Bijelog Polja, još jednom čestitam 3. januar", zaključio je Dukaj.

Bečić: Čuvajmo ono što nam je podarila priroda

Potpredsjednika Vlade Alekse Bečića uputio je čestitke predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku Skupštine Opštine Ernadu Suljeviću i svim građanima Bijelog Polja.

"Danas obilježavamo Dan Opštine i prisjećamo se važnog trenutka u istoriji Bijelog Polja-dana oslobođenja, dana kada su naši heroji, prije 79 godina, ponosno pokazali svoju istrajnost u borbi za slobodu, ideal kojem će i Bijelo Polje i čitava Crna Gora uvijek biti predani. Bijelo Polje predstavlja model harmoničnosti naroda različitih vjera, nacija i kultura i to je ono što ovu opštinu čini simbolom suživota i dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Smještena između zapanjujućih planinskih vrhova, a istovremeno urbanizovana i moderna, opština Bijelo Polje predstavlja turističko, kulturno i saobraćajno čvorište sjeverne regije naše zemlje", naveo je Bečić.

Poručio je da čuvamo ono što nam je podarila priroda.

"Čuvajmo ono što su nam, kako kroz istoriju, tako i danas, podarili naši ljudi, koji uz sve razlike uspijevaju da složno i zajednički prevaziđu izazove s kojima se svakodnevno suočavamo. Čuvajmo naše prepoznatljive opštine, koje zajedno čine jedinstvenu cjelinu, obogaćenu različitim kulturama i znanjima, kakva je Crna Gora".

Popović: Bijelo Polje posjeduje sve preduslove za dalji razvoj

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je Dan opštine Smoloviću, Suljeviću i građanima.

"Dan opštine slavimo u znak sjećanja na herojske žrtve oslobodođenja grada i sve one koji su doprinijeli pobjedi antifažizma i oslobođenju Crne Gore, u kojoj Bijelo Polje ima svoj značajan doprinos. Upravo su oni, vođeni idejom slobode i antifašizma utabali put savremene i građanske Crne Gore. Bijelo Polje posjeduje sve preduslove za dalji razvoj i poboljšanje životnog standarda svojih građana, održivom valorizacijom prirodnih bogatstava uz domaćinsko upravljanje. Uvjerena sam da će ljepota bjelopoljskog kraja i Vraneške doline biti prepoznatljiva globalno, ako iskoristimo puni turistički potencijal ovog kraja, kako za zimski tako i za ljetnji eko – turizam", saopštila je Popović.

Bogdanović: Bijelo Polje uvijek krasili multietnički i multikonfesionalni sklad

Čestitku građanima Bijelog Polja, Smoloviću, Suljeviću i odbornicima uputio je i predsjednik Kluba poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore Boris Bogdanović.

"Ovo podneblje su uvijek krasili multietnički i multikonfesionalni sklad, kao spoj i suživot različitosti u Crnoj Gori i upravo zbog toga vaša opština predstavlja centar sjevera Crne Gore. Bijelo Polje je mjesto bogate istorije, grad Miroslavljevog jevanđelja, najznačajnijeg srednjovjekovnog pisanog spomenika crnogorskih i slovenskih prostora, ali i grad koji gleda u budućnost. Smještena u plodnoj dolini Lima, ova opština predstavlja odličan privredni potencijal, ali i trgovačko čvorište koje država Crna Gora treba u potpunosti da iskoristi. Bijelo Polje u sebi sadrži više nego dovoljno resursa, kako prirodnih tako i ljudskih, koje je potrebno na adekvatan način iskoristiti, jer ovaj grad i njegovi stanovnici imaju sve uslove da budu predvodnici ekonomskog razvoja sjevera Crne Gore", kazao je Bogdanović.

Bonus video: